Politică externă

UE ne bate din nou obrazul si cere majorarea taxelor

17.03.2006, 00:00 26

O serie de experti ai Comisiei Europene recomanda Romaniei sa majoreze, incepand de anul viitor, una dintre cele doua taxe principale, fie TVA, fie cota unica de impozitare a salariilor si a profitului, a declarat Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

"Mai multi experti europeni si-au exprimat indoiala ca largirea bazei de impozitare va asigura Romaniei un nivel al incasarilor care sa raspunda nevoilor bugetare pentru 2007", a spus Orban la seminarul "Aderarea la UE: provocari si oportunitati", organizat ieri la Bucuresti de firma de audit Ernst&Young.

El spune ca birocratii europeni considera ca imbunatatirea colectarilor la buget, pe care Guvernul mizeaza pentru a mentine actualele cote de impozitare, va fi un proces de durata, in timp ce Romania are nevoie de resurse financiare pe termen scurt.

Dupa integrarea in UE, Romania va avea de facut fata unor cheltuieli bugetare mai mari, legate atat de contributia la bugetul comunitar, cat mai ales de cofinantarea proiectelor derulate cu bani de la Uniunea Europeana.

In aceste conditii, analistii economici au tras deja semnalul de alarma in privinta deficitului bugetar pentru 2007, care va depasi probabil 1 % din PIB. Fondurile UE de care va beneficia Romania se vor ridica la aproximativ 4 % din PIB, iar nevoile de cofinantare vor insuma alte doua procente din PIB, asa ca finantistii romani va trebui sa identifice noi resurse bugetare.

Chiar luna trecuta, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, insusi comisarul european pentru afaceri economice si financiare, spaniolul Joaquin Almunia, le-a dat de inteles autoritatilor romane ca reducerea fiscalitatii incepand cu 2005 nu a fost o masura buna.

El a spus ca din calculele specialistilor Comisiei, dupa introducerea cotei unice de impozitare Romania a pierdut venituri bugetare in cuantum de aproximativ 1 % din PIB. Almunia a recomandat Guvernului sa ia in calcul cresterea taxelor la un nivel care sa asigure un grad mai ridicat de venituri la bugetul de stat.

Preocuparile oficialilor europeni sunt de doua feluri. Pe de o parte acestia nu vad cu ochi buni nivelurile scazute ale fiscalitatii din majoritatea noilor state membre, deoarece acestea incurajeaza relocarea multor companii occidentale in estul Uniunii, ceea ce genereaza un somaj crescut in vechile tari membre. Pe de alta parte, functionarii europeni considera ca exista o anumita ipocrizie la nivelul statelor nou-venite in UE, care doresc sa se infrupte din fondurile comunitare, in timp ce ele practica niveluri de impozitare scazute, deci aduna mai putine resurse financiare proprii.

Sporirea TVA ar putea contribui nu doar la obtinerea de venituri bugetare mai mari, dar ar duce si la limitarea consumului (datorita exploziei caruia deficitul de cont curent al Romaniei pe anul trecut s-a situat la peste 9 % din PIB). In acelasi timp, cresterea nivelului TVA ar genera o sporire a ratei inflatiei, afectand practic noua strategie a BNR de tintire a inflatiei.

De asemenea, cresterea TVA ar fi o masura nepopulara, de care actuala Coalitie guvernamentala de la Bucuresti se va feri mai ales in conditiile in care, in functie de evolutia situatiei interne, s-ar putea declansa anul acesta sau anul viitor alegeri anticipate.

Nici majorarea cotei unice nu este agreata de Guvern, care s-ar vedea lipsit practic de unul din argumentele sale electorale majore.

De altfel, vicepremierul Pogea a fost destul de explicit cand s-a referit la determinarea Guvernului de a mentine actualele niveluri de impozitare in ceea ce priveste taxele majore, luandu-se in schimb in calcul sporirea veniturilor nefiscale. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO