Politică externă

UE ia apararea Londrei in dosarul British Council

18.01.2008, 21:23 12

Comisia Europeana a luat pozitie in favoarea Londrei in disputa cu Moscova pe marginea functionarii British Council si a cerut Rusiei sa lase institutia britanica sa-si desfasoare activitatea liber pe teritoriul sau. UE urma sa dea aseara un comunicat comun al celor 27 de state membre in care urma sa apere pozitia britanica.
British Council a decis ieri sa suspende activitatea filialelor din Sankt Petersburg si Ekaterinburg, dupa ce personalul institutiei britanice a fost interogat de Serviciul de Securitate rus (FSB).
"Autoritatile ruse ne-au impiedicat sa continuam activitatea in Sankt Petersburg si Ekaterinburg, astfel ca am hotarat sa suspendam activitatea in ambele orase", a declarat Martin Davidson, presedintele British Council.
Davidson a acuzat Rusia de initierea "unei campanii de intimidare impotriva angajatilor din cele doua filiale ale institutiei". El a adaugat ca peste 20 de angajati rusi au fost interogati de FSB si alti 10 au fost vizitati cu o noapte inainte de catre politie.
"Atitudinea Rusiei fata de British Council este reprobabila, nedemna de o tara mare si ridica multe semne de intrebare privind respectarea legislatiei internationale. Am vazut asemenea actiuni in timpul Razboiului Rece, dar credeam sincer ca au fost uitate", a declarat ieri ministrul britanic de externe, David Miliband. "Actiunile Moscovei impotriva British Council pateaza reputatia Rusiei", a adaugat seful diplomatiei britanice.
El a declarat ca activitatile culturale nu au devenit un "fotbal politic" si a anuntat ca nu va recurge la aceleasi tip de actiune in cazul activitatilor rusesti de pe teritoriul britanic. Miliband a afirmat ca British Council isi va continua activitatea in Moscova, filiala care nu a fost vizata cu ordinul de inchidere rusesc.
Rusia si-a motivat gestul de interzicere a activitatii Consiliul Britanic acuzand institutia de incalcare a legilor fiscale. Guvernul a negat orice acuzatie si a insistat ca British Council sa-si continue activitatea pe teritoriul rusesc. Miscarea vine pe fondul planului de a nu spori puterea strainilor si a activitatilor acestora in Rusia inaintea alegerilor prezidentiale din 2 martie.
Activitatea British Council din Sankt Petersburg a fost intrerupta temporar cu o zi inainte din cauza interogarii de catre FSB a personalului rus al institutiei, lucru care a blocat intregul program al filialei.
Ambasadorul Rusiei la Londra, Iuri Fedotov, a fost convocat imediat la Ministerul de Externe britanic pentru a discuta despre conflictul dintre cele doua tari. Pe langa angajatii institutiei, Stephen Kinnock, directorul British Council din Sankt Petersburg, a fost retinut pentru scurt timp de politie cu o seara inainte, sub acuzatia de a fi gasit la volanul masinii in stare de ebrietate.
Actualele tensiuni fac parte din scandalul iscat in urma refuzului Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea la Londra in 2006 a fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko.
Unul din punctele culminante ale conflictului a fost in luna iulie, cand Marea Britanie a decis sa extradeze patru oficiali rusi, actiune in urma careia Rusia a ripostat cu aceeasi moneda.
Lugovoi, care intre timp a castigat un mandat de parlamentar la alegerile legislative de la sfarsitul anului trecut, a negat orice acuzatie, afirmand ca totul este o inscenare.
Reactiile din partea Rusiei au venit numai din partea ministrului de externe Serghei Lavrov, care a caracterizat drept provocatoare actiunea Marii Britanii de a nu-si inchide filialele din Sankt Petersburg si Ekaterinburg si a acuzat Londra ca are o atitudine demna de perioada coloniala.
"Intelegem desigur ca memoria istorica, poate legata de nostalgia erei coloniale, conteaza", a declarat Lavrov la inceputul saptamanii.
Kremlinul nu si-a exprimat parerea in legatura cu acest scandal. Presedintele Vladimir Putin a inceput ieri o vizita de doua zile in Bulgaria, unde este asteptat astazi sa incheie contracte energetice importante, lucru ce ar da peste cap unul din cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene, conducta Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO