Politică externă

Ucraina plateste gazul rusilor dupa amenintarile dure ale lui Putin

05.03.2009, 19:11 16

Compania ucraineana Naftogaz si-a platit aseara datoria de 400 de milioane de dolari catre Gazprom, dupa o interventie dura a premierului rus Vladmir Putin care a amenintat cu un nou razboi al gazului si cu sistarea livrarilor catre Europa, in cazul in care conflictul comercial nu se rezolva.

Premierul rus Vladimir Putin a amenintat ieri ca Ucraina si Europa ar putea ramane din nou fara gaze rusesti daca Kievul nu va achita o datorie de 400 de milioane de dolari catre Moscova pana maine, in timp ce tensiunile politice de la Kiev cresc pe zi ce trece.
"Daca in urma actiunilor serviciilor de securitate ucrainene de la sediul companiei Naftogaz (de miercuri, n.n.) aceasta plata nu este efectuata, vom opri livrarile pentru consumatorii ucraineni si poate pentru europeni", a declarat el.
Compania ucraineana Naftogaz a dat asigurari ieri ca va achita "pana la sfarsitul zilei" factura pentru gazul consumat in februarie iar Gazprom a confirmat aseara plata.
In ianuarie Rusia a intrerupt livrarea de gaze catre Ucraina, tot intr-o disputa comerciala, dar cu puternice accente politice, fapt ce a afectat timp de trei saptamani intreaga Europa.
Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, iar 80% din gazul importat de UE de la Gazprom trece prin Ucraina. In Romania, Gazprom asigura circa o treime din necesarul anual de gaze naturale, restul fiind acoperit de companiile Petrom si Romgaz.
La Kiev conflictul dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko a explodat, seful statului trimitand serviciile de securitate la sediul companiei Naftogaz pentru a cauta contractele originale semnate in ianuarie cu Gazprom. Iuscenko contesta aceste documente, semnate in prezenta lui Timosenko.
Circa 20 de agenti ai Serviciul National de Securitate (SBU) au intrat miercuri in sediul Naftogaz. Serviciile de securitate au perchezitionat ieri si sediul central al companiei operatoare de gazoducte, Ukrtransgaz.
Timosenko a caracterizat raidul de la Naftogaz ca fiind o operatiune "cinica", acuzandu-l indirect pe presedintele ucrainean ca "paralizeaza" aceasta companie publica. De asemenea, Parlamentul ucrainean a votat ieri pentru infiintarea unei comisii care sa investigheze circumstantele in care a fost efectuat raidul de la sediul companiei Naftogaz.
Un aliat al premierului, vicepremierul Oleksandr Turcinov, a declarat ca raidul agentilor de securitate ar putea duce la "perturbarea" platilor catre partea rusa. Turcinov a indemnat agentii de securitate sa ignore ordinele privind compania Naftogaz, afirmand ca sunt ilegale. Pe fondul acestei dispute a intervenit Putin: Daca nu platiti, sistam livrarile!
Potrivit SBU, agentii au investigat o deturnare de gaze de 6,3 miliarde de metri cubi, in valoare de peste 800 de milioane de dolari, de catre o companie privata de transport de gaze - premierul Timosenko precizand apoi ca e vorba de RosUkrEnergo, care a fost intermediar intre Gazprom si Naftogaz inainte de semnarea contractelor din ianuarie. Conform declaratiilor miliardarului ucrainean Dmitri Firtas, detinatorul a 45% din actiunile companiei RosUkrEnergo, ar fi vorba de gaze destinate Romaniei, Poloniei si Ungariei.
"Este o disputa referitoare la o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaz care acum apartin Ucrainei. Compania din umbra, RosUkrEnergo, dorea sa isi asume drepturi, dar Guvernul nu a permis asta", a explicat Timosenko.
Premierul a dezvaluit ca Administratia Vamilor a aprobat transferul celor 11 miliarde de metri cubi de gaz in depozitele Naftogaz, desi RosUkrEnergo insista ca era proprietarul gazului. Naftogaz a cumparat gazul de la Gazprom, a explicat premierul.
Miliardarul ucrainean Dmitri Firtas a declarat ca este vorba de gaze destinate Romaniei, Poloniei si Ungariei, iar purtatorul de cuvant al RosUkrEnergo, Andrei Knutov, a reiterat ca firma nu a acceptat livrarea gazelor catre Naftogaz. Gazprom detine 50% din actiunile RosUkrEnergo, iar un alt om de afaceri ucrainean, Ivan Fursin, detine restul de 5 procente.
Deocamdata nu se stie de ce investigatia se refera doar la o parte din cantitatea de 11 miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, rezerva ucraineana de gaze a fost pusa sub sechestru la ordinul anchetatorilor.
 
Ministrul ucrainean de externe, mentinut in functie de presedintele Parlamentului
Volodimir Ogrizko, demis din fruntea Ministerului ucrainean de Externe la inceputul saptamanii de Parlament, a ramas inca in functie, avand in vedere ca presedintele Parlamentului de la Kiev Volodimir Litvin refuza sa semneze decizia Legislativului, relateaza Unian in pagina electronica. Potrivit presei ucrainene, parlamentarul Boris Tarasiuk (fost ministru de externe) i-a cerut lui Litvin sa nu semneze decizia, intrucat aceasta a fost adoptata cu incalcarea unor proceduri. Ogrizko a fost demis de Parlament, fiind acuzat de tensionarea relatiilor cu Moscova si in special de pierderea procesului de la Haga cu Romania privind impartitea platoului continental al Marii Negre. Verdictul acestui proces a fost dat la inceputul lunii februarie. Premierul Iulia Timosenko a declarat ca Ogrizko merita sa fie demis mai demult, pe motiv ca "a facut eforturi sistematice de discreditare a guvernului". Andreea Magraon
 
Ucraina expulzeaza doi diplomati romani in scandalul de spionaj
Ministerul ucrainean de Externe si-a anuntat ieri intentia de a expulza doi diplomati romani, care au fost deja informati, au declarat surse apropiate mediilor diplomatice, insa MAE de la Kiev nu a comentat informatia, relateaza Ucrainskaia Pravda, in pagina electronica. Masura a fost luata in urma expulzarii atasatului militar ucrainean la Bucuresti, gest care a fost pus de presa pe seama implicarii sale intr-un scandal de spionaj. La sfarsitul lunii februarie, un subofiter din MApN, Florice Achim, si un bulgar, Marinov Zikolov, au fost arestati pentru tradare si spionaj. Subofiterul roman a recunoscut ca a sustras documente militare de la MApN pe care le vindea in schimbul a 1.000 de dolari cetateanului bulgar, care era prieten cu ucraineanul expulzat. SRI a aratat ca beneficiarul acestor informatii ar fi un stat nealiat. Informatia privind expulzarea atasatului militar a venit tot din Ucraina. Doina Anghel
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO