Politică externă

Ucraina intra in epoca Victor Iuscenko - departe de Rusia, aproape de Occident

28.12.2004, 00:00 11

Liderul opozitiei din Ucraina, Victor Iuscenko, a castigat presedintia acestei tari, cu un rezultat covarsitor in fata contracandidatului sau prorus, Victor Ianukovici. Este vorba de un avantaj de peste noua procnte al lui Iuscenko in fata adversarului sau in aceasta competitie.
Iuscenko a anuntat, inca din momentul declararii victoriei sale, ca venirea sa la conducerea Ucrainei va insemna indepartarea Keivului de Rusia si apropierea de Occident.
"S-a intamplat", le-a spus Iuscenko camarazilor sai in aceste alegeri, "de 14 ani Ucraina este independenta, dar abia acum suntem liberi".
Cu o palarie si un fular portocalii, noul presedinte al tarii vecine, Victor Iuscenko,  si-a reluat promisiunile care au constituit platforma sa electorala in alegerile care au fost fraudate luna trecuta. Asta inseamna, potrivit noului lider de la Kiev, ca Ucraina se va alinia, din perspectiva economica, tarilor din Centrul si Vestul Europei si se va delimita de Rusia. Potentialul economic al tarii nu va mai fi risipit, spune noul presedinte al Ucrainei, pe greseli de management sau pe legaturi dubioase ale oamenilor de afaceri cu politicienii corupti.
Dupa numararea a mai mult de 96% din voturi, Iuscenko a obtinut 52,62% din numarul total de voturi, in timp ce Ianukovici a avut 43,6%. La o prezenta la urne de peste 77% dintre cei cu drept de vot, diferenta dintre cei doi se masoara in suma de 2,5 milioane de voturi.
De data aceasta, observatorii internationali, veniti in numar considerabil la scrutinul de duminica din Ucraina, au spus ca nu s-au inregistrat fraude sau nereguli mari, care a fi afectat rezultatul votului. Potrivit responsabililor unei organizatii respectate in tara, care se ocupa de procesul electoral, Comitetul Votantilor Ucraineni, un lucru care a asigurat desfasurarea in limite corecte a scutinului a fost lipsa unor interventii politice asupra presei si asupra functionarilor implicati in numararea voturilor.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare4 in Europa (OSCE) era asteptata aseara sa se pronunte in privinta felului in care s-a desfasurat scrutinul de la 26 decembrie.
Victoria lui Iuscenko anticipeaza un adevarat cutremur in mediile politice, administrative si de presa din aceasta tara. Cei de la Reuters sustin ca numai in cazul presei de pilda  situatia este delicata cata vreme pana in urma cu putin timp Iuscenko era practic interzis in aparitiile in direct la televiziune, pe posturile acestea fiind mai degraba preferata aparitia presedintelui rus, Vladimir Putin, care l-a sustinut pe Ianukovici.
De altfel, presa de ieri de la Moscova critica prestatia consilierilor pe care Putin i-a trimis la Kiev si i-a pus in slujba lui Ianukovici. Este vorba despre nu mai putin de 15 consilieri de imagine, care, potrivit ziarelor din Rusia, nu au inteles ca inafara Moscovei nu se mai poate sa aiba succes strategiile puse la punct la Kremlin.
Inca de la primele ore ale diminetii de luni, candidatul Victor Ianukovici li s-a adresat sustinatorilor sai, carora le-a spus, imediat dupa inchiderea urnelor, ca se asteapta sa castige. "Ma astept sa castig, dar, daca voi fi invins, atunci in Parlament va fi creata o puternica forta de opozitie, iar Iuscenko va afla ce inseamna opozitia cu adevarat", a spus Ianukovici.
Criza politica din ultima luna, care a adus la suprafata curentele opuse de opinie din aceasta tara, se pare ca va lua sfarsit. Nu este clar cat de adanc s-au infiltrat insa diferentele de opinii. Dupa zece ani in care la conducerea tarii s-a aflat Leonid Kucima, Ucraina este acum divizata intr-o tara in care partea de est priveste spre Rusia, iar partea de vest, spre Occident, mai degraba spre UE si SUA. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO