Politică externă

Turcia, in pragul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana

14.12.2004, 00:00 18

Uniunea Europeana ar putea incepe negocierile de aderare cu Turcia, sfidand astfel opinia publica si avertismentele politicienilor. Sefii de guverne din UE se intalnesc joi la Bruxelles pentru a stabili data de incepere a negocierilor cu Turcia. Cea mai importanta controversa din cadrul UE se apropie astfel de punctul culminant.


Valery Giscard D'Estaing, fostul presedinte francez si autor al constitutiei europene, a declarat ca aderarea Turciei la UE va insemna sfarsitul Europei. In aceeasi termeni apocaliptici, Frits Bolkenstein, fostul lider liberal olandez, prevedea implozia Europei, in cazul acceptarii Turciei in Uniune.


Principalul motiv de ingrijorare al europenilor este cresterea populatiei Turciei. O posibila aderare nu va avea loc inainte de 2015, insa pana atunci populatia islamica a acestei tari ar putea atinge 80 de milioane, egaland-o pe cea a Germaniei. In momentul in care aceasta populatie ar primi dreptul de a locui si de a munci oriunde in Europa, consecintele economice si sociale ar fi dintre cele mai rele. Mai mult, doar integrarea sectorului agricol turc ar goli vistieria Uniunii. Din aceste motive, un procent covarsitor din populatia tarilor europene se opune integrarii Turciei. In Austria, Franta, Olanda sau Danemarca, 70% dintre cetateni nu sunt de acord cu aderarea Turciei.

Nici o tara europeana nu se opune prin veto aderarii Turciei, insa negocierile intre membrii Uniunii pe marginea acestei probleme sunt destul de complicate. Franta, Austria si Danemarca au propus ca Turcia sa fie acceptata ca partener special si nu ca membru cu drepturi depline. Franta, care are cea mai numeroasa populatie musulmana din Uniunea Europeana, insista ca este necesara organizarea unui referendum prin care sa fie consultata populatia cu privire la integrarea Turciei in structurile europene. De asemenea, Franta propune ca orice membru sa se poata opune prin veto aderarii Turciei, daca nu este satisfacut de rezultatele negocierilor.


Sustinatorii Turciei, intre care se detaseaza Marea Britanie si Germania, insista asupra faptului ca aderarea acestei tari la Uniunea Europeana este esentiala pentru reconcilierea Islamului cu Occidentul si va actiona ca un zid de protectie impotriva fundamentalismului din Orientul Mijlociu. Ei considera ca un refuz dat Turciei ar impinge aceasta tara in mainile extremistilor si ca cea mai eficienta metoda de aparare a valorilor democratice este aderarea la UE. Turcia ar putea pierde insa si sprijinul Germaniei, daca in urma alegerilor din 2006 crestin democratii ajung la putere. Acestia au promis ca vor bloca intrarea Turciei in UE, iar aliatul lor, Edmund Stoiber, liderul Uniunii Social Crestine, a declarat ca va face tot ce-i va sta in putinta pentru a impiedica aderarea Turciei.


Ciprul priveste cu scepticism negocierile dintre Turcia si Uniunea Europeana, insa a cedat presiunilor de a nu-si folosi dreptul de veto. Desi partea de nord a insulei este ocupata de 30.000 de soldati turci, Ciprul a declarat ca se multumeste cu promisiunea ca Turcia sa-i recunoasca oficial independenta, pe masura ce negocierile avanseaza.



De cealalta parte, Turcia incearca sa puna in evidenta avantajele pe care aderarea sa la Uniunea Europeana le-ar aduce lumii intregi. Conform primului ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, Turcia reprezinta o punte intre Occident si lumea islamica. El a descris integrarea Turciei in Uniunea Europeana ca fiind "proiectul secolului". Erdogan a respins ideea unui parteneriat privilegiat cu Uniunea Europeana si a declarat ca Turcia nu poate recunoaste oficial independenta Ciprului. Cu toate acestea, primul ministru turc s-a aratat flexibil in unele privinte si a recunoscut ca inceperea negocierilor nu garanteaza Turciei un loc in UE.



In presa europeana, parerile cu privire la inceperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana sunt impartite.


Cotidianul german Die Welt considera ca tonul adoptat de primul ministru turc Recep Erdogan este prea indraznet si arata ca "Turcia si UE nu merg impreuna". Conform celor de la Die Welt, "Erdogan crede ca deja a ajuns la finish".


Sueddeutsche Zeitung este de alta parere, sustinand ca Turcia a reusit sa realizeze transformari interne si ca societatea civila "s-a trezit". Prin inceperea negocierilor "sefii de guvern ai UE pot sustine transformarea Turciei".


Cotidianul francez Le Figaro a publicat un sondaj de opinie care arata ca doar in Spania populatia este de acord cu aderarea Turciei. In Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, populatia este sceptica in ceea ce priveste perspectiva ca Turcia sa devina membru al Uniunii. "Este clar ca publicul se disociaza de opinia liderilor care sustin inceperea negocierilor", scrie ziarul francez.


In Le Monde apare insa un articol care sustine integrarea Turciei. In acest articol se precizeaza ca "Statutul de membru acordat Turciei este esential pentru Uniunea Europeana".



Cotidianul spaniol El Pais este de aceeasi parere: "Unda verde data negocierilor va propulsa Turcia catre o mai mare democratie, eficienta si dezvoltare", in vreme ce un refuz "ar duce la o schisma culturala si politica grava, cu repercusiuni pentru ambele parti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO