Politică externă

Tony Blair risca sa piarda sefia Partidului Laburist

01.10.2003, 00:00 14

Premierul britanic Tony Blair traverseaza unul dintre cele mai dificile episoade ale carierei sale politice: pe fondul unei crize de incredere fara precedent in randul britanicilor, carismaticul premier britanic are un potential rival la sefia Partidului Laburist.
Este vorba despre ministrul de finante Gordon Brown, 52 de ani, foarte popular in randul laburistilor. Eventuala ascensiune a lui Gordon la presedintia Partidului Laburist i-ar deschide calea si spre Dawning Street intrucat, potrivit unei cutume, liderul laburistilor este si sef al executivului atunci cand partidul ajunge la guvernare. Desi cunoscut drept un metodician auster, luni, la Congresul anual al laburistilor, din Bournemouth, Gordon Brawn a electrizat pur si simplu sala, dupa un discurs de aproape 40 de minute. Opozant al introducerii monedei euro in Marea Britanie, ministrul de finante britanic a evocat valorile traditionale ale laburistilor: prosperitate si justitie sociala, criticandu-l astfel, indirect, pe Tony Blair caruia i se reproseaza ca s-a indepartat de aceste valori. Gordon Brown a spus, in fata laburistilor, ca Marea Britanie trebuie sa devina" un far pentru intreaga lume". Brown nu este pentru prima data fata in fata cu Blair. In 1994 cand Tony Blair a preluat conducerea Partidului Laburist, Gordon Brown a fost unul dintre contracandidati. Presa britanica scrie ca unul dintre motivele esecului de acum noua ani a fost viata sa personala destul de tumultoasa. Luni, presa de la Londra scria ca actualul ministru de finante a avut, in studentie, o relatie si cu principesa Margareta a Romaniei. Ei au ramas buni prieteni, Brown consultand-o pe principesa Margareta in momentele dificile ale carierei lui.
Tony Blair urma sa se adreseze aseara laburistilor, acesta fiind cel mai asteptat discurs al acestui Congres.
Desi premierul britanic isi doreste un nou mandat in fruntea guvernului britanic, aproape jumatate dintre militantii Partidului Laburist, 41%, cred ca seful executivului ar trebui sa demisioneze inainte de viitoarele alegeri. "Increderea este pierduta. Dupa parerea mea, nu va mai fi recastigata", a spus Clare Short, fost ministru al lui Blair, care a demisionat in urma cu cateva luni in semn de protest fata de politica irakiana.
Dosarul irakian - in care Blair este acuzat ca i-a mintit pe britanici ca in Irak exista arme de distrugere in masa, pentru a justifica interventia militara- precum si afacerea Kelly au provocat o scadere de popularitate a premierului britanic, care s-a transferat, partial, si asupra Partidului Laburist. Potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri de cotidianul britanic The Independent, 41% dintre britanici cred ca premierul ar trebui sa plece din Dawning Street, in timp ce 52% cred ca el ar trebui sa ramana la putere. In acelasi timp, Partidul Laburist este, potrivit acestui sondaj cu 38%, conservatorii cu 29% si social-democratii cu 27%. Insa, un alt sondaj de opinie publicat luni de Daily Telegraph (cotidian de dreapta) releva ca laburistii sunt creditati doar cu 31% din intentiile de vot ale britanicilor, acesta fiind cel mai slab rezultat din 1994, de cand Tony Blair a preluat conducerea partidului. Intrebati ce reproseaza laburistilor, 71% dintre britanicii chestionati au raspuns: "cultura minciunii si a manipularii publice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO