Politică externă

Tony Blair, criticat la Londra, decorat la Washington

18.07.2003, 00:00 15

Premierul britanic Tony Blair, a carui popularitate este in cadere libera la Londra, urma sa se adreseze ieri Congresului Statelor Unite si sa fie decorat de congresmanii americani cu medalia de aur a Congresului, cea mai inalta decoratie civila a SUA.
Este pentru a patra data de la inceputul conflictului in Irak cand Tony Blair se intalneste cu presedintele american George W.Bush, care i-a rezervat o primire triumfala. AFP comenta ieri ca intalnirea este o noua ocazie pentru cei doi lideri politici, aliati impotriva Irakului, de a justifica, inca o data, interventia militara fara mandat ONU.  Intalnirea premierului britanic Tony Blair cu presedintele american George W Bush are loc intr-un context delicat pentru ambii lideri politici - anchetati in dosarul armelor- dar si pentru coalitia americano-britanica - succesivele atacuri ale fidelilor lui Saddam impotriva soldatilor americani si britanici aflati in Irak pentru mentinerea pacii. De la incheierea razboiului, au fost ucisi 147 de soldati americani si britanici, ceea ce l-a determinat pe generalul american Abizaid sa spuna ca SUA pregatesc un razboi clasic de gherila.
La Londra, in ultimele luni, premierul britanic s-a confruntat cu cea mai severa opozitie parlamentara de la inceputul mandatului sau, in 1997. Acuzatiile de manipulare a opiniei publice privind chestiunea irakiana dar si o serie de reforme de inspiratie liberala in domeniul educatiei si al sanatatii, foarte contestate, au provocat o adevarata isterie chiar si in randul parlamentarilor majoritatii. Mass-media britanica nu a ezitat ca sublinieze ca Tony Blair se bucura de o mai mare popularitate in Statele Unite decat in propria tara. Analistii apreciaza ca la Washington, Tony Blair va vorbi cu interlocutorii sai si despre situatia unui grup de britanici, considerati teroristi, luati prizonieri la Guantanamos si amenintati de SUA sa compara in fata tribunalului militar.
SUA negociaza acum si cu alte state formarea unui fond international independent pentru reconstructia Irakului, precum si extinderea mandatului ONU in aceasta tara. Acest lucru ar permite anumitor state sa trimita trupe in Irak.  "Unele tari doresc extinderea mandatului ONU in Irak si discut in acest sens cu unii ministri si cu secretarul general al ONU", a declarat secretarul  de stat american Colin Powell.
FBI desfasoara o ancheta preliminara pentru a afla cine este la originea falsificarii documentelor potrivit carora Irakul intentiona sa cumpere uraniu din Niger si pentru a stabili daca aceasta a fost o tentativa de influentare a politicii americane in Irak, relata ieri CNN. Conform CNN, documentele au fost furnizate pentru prima data serviciului italian de informatii in anul 2001, iar SUA au intrat in posesia lor abia in octombrie 2002. Americanii au precizat ca documentele au fost predate de un ziarist, in octombrie 2002, ambasadei americane din Roma, care le-a transmis filialei CIA din Roma si Departamentului de Stat. De asemenea, Departamentul de Stat a realizat o verificare proprie a documentelor, pe care le-a distribuit ulterior tuturor agentiilor de informatii importante. In ianuarie 2003, Bush a afirmat, intr-un discurs sustinut in fata Congresului ca Saddam Hussein a intentionat sa achizitioneze uraniu din Africa. Pe de alta parte, surse din administratia americana sustin ca acest dosar nu a ajuns la sediul CIA decit in februarie 2003. In Italia, parlamentarul Enzo Bianco, presedintele Comisiei de Informatii, a declarat insa ca documentele mentionate nu au fost elaborate de Italia, dupa ce o parte a asa-ziselor dovezi referitoare la legaturile dintre Irak si Niger au fost publicate miercuri, in cotidianul italian La Reppublica. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO