Politică externă

Tony Blair a fost numit consilier al bancii americane JP Morgan

11.01.2008, 18:50 10

Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii, a fost numit ieri consilier al bancii americane JP Morgan Chase & Co. El ii va consilia pe directorii bancii in probleme de politica globala.
"Abia astept sa ii sfatuiesc cum sa abordeze modificarile politice si economice uriase pe care le presupune globalizarea", a precizat Blair intr-un comunicat.
Dar chiar avea banca americana - cea de-a treia ca importanta din Statele Unite - nevoie de sfaturile lui Blair? Sau este vorba doar despre o operatiune de PR?
"Categoric o lovitura de PR! Chiar s-a si anuntat ca va participa la evenimente si conferinte in numele bancii. Prin aceasta miscare, JP Morgan a obtinut acoperire in toata presa internationala si o va avea de fiecare data cand Tony Blair va face cate o declaratie. In plus, va fi de mare ajutor in zona de lobby si public affairs. Cred ca banca are destui consilieri cu multa experienta si putea gasi pe cineva mai ieftin decat Blair, lucrand chiar full time (Blair primeste peste 1 milion de dolari pentru part-time). Acum depinde de banca sa gaseasca oportunitati cat mai inteligente de a beneficia de acest parteneriat de imagine. Oricum, JP Morgan merita felicitari", a declarat pentru ZF Ioana Manoiu, Managing Partener la GMP Advertising.
Reprezentantii JP Morgan au precizat ca Blair va lucra part-time pentru a-i consilia pe presedintele si echipa manageriala a bancii si va participa la evenimentele cu clientii importanti ai companiei.
Nu este cunoscut cu cat va fi platit fostul premier britanic, dar unii specialisti estimeaza ca salariul sau va fi de peste 1 milion de dolari pe an. De cand a parasit functia de premier al Marii Britanii in iunie 2007, Blair a fost numit Emisar in Orientul Mijlociu al Cvartetului (format din reprezentantii Rusiei, Uniunii Europene, Statelor Unite si Natiunilor Unite, care se intalnesc regulat pentru a-si coordona efortul diplomatic in aceasta regiune).
Blair declarase anterior pentru Financial Times ca este dispus sa obtina slujbe similare celei de la banca americana in cadrul altor companii.
"Am fost mereu interesat in comert si impactul globalizarii. In ziua de azi, intersectia dintre politica si economie in diferite zone ale lumii, incluzand pietele in curs de dezvoltare, este foarte mare", a declarat Blair.
Nu doar Tony Blair, ci si alti fosti lideri politici ai lumii au incercat sa-si caute la final de ceriera alte surse de finantare si nu doar JP Morgan si-a lipit imaginea de o fosta vedeta a politicii pentru a-si creste prestigiul.
Gerhard Schr?der, fostul cancelar german, a devenit la scurt timp dupa expirarea mandatului in noiembrie 2005 consultant politic pe probleme de relatii internationale la Ringier, un grup de presa elvetian. Presa germana a caracterizat numirea lui Schr?der drept "o adevarata lovitura de imagine" pentru grupul Ringier. Pe langa aceasta forma de venit, Schr?der si-a deschis un cabinet de avocatura in Berlin.
In luna decembrie 2005, fostul cancelar german a ocupat un loc in consiliul de directori al gigantului petrolier rusesc Gazprom.
Fostul presedinte american Bill Clinton nu s-a lipit de o institutie, dar si-a vandut imaginea intr-un mod extraordinar. El s-a dedicat activitatii umanitare si oratoriei despre diferite teme importante ale lumii.
Thomas Murell, redactor al revistei electronice Media Motivators si consultant pe probleme de business, a apreciat ca fostul presedinte american castiga 300.000 de dolari la fiecare conferinta pe care o tine.
In 2004, Clinton si-a publicat biografia intitulata "Viata mea" pentru care a primit un avans de 12 milioane de dolari de la grupul de publishing Knopf.
Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, s-a descurcat foarte bine in capitalism facand reclama la gentile creatorului de moda Luis Vuitton in luna august 2007. Tot ce a castigat din campania publicitara a donat fostului vicepresedinte american Al Gore, pentru campania impotriva schimbarii globale a climei. Dar asta nu a fost singura campanie in care Gorbaciov s-a implicat. In 1997 el a aparut alaturi de nepoata lui, Anastasia, intr-o reclama pentru Pizza Hut. In 2004, o firma de vodka a folosit celebrul semn din nastere de pe fruntea fostului presedinte pentru a-si promova bautura. In timp, Gorbaciov a facut o adevarata afacere din asta, cerand drepturi de autor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO