Politică externă

Tony Blair a facut o vizita istorica in Libia

26.03.2004, 00:00 13



Tony Blair a facut o vizita de cateva ore, ieri, in Libia, considerata istorica, pentru a se intalni cu liderul acestei tari, Muammar Gaddafi. Istorica, pentru ca din 1943, nici un premier britanic nu a mai fost in aceasta tara.



Dupa o discutie care s-a desfasurat intr-un cort beduin in apropiere de Tripoli si dupa o plimbare, cei doi au prezentat rezultate concrete ale acestor convorbiri.



In primul rand, colonelul Gaddafi a anuntat, citat fiind de Blair, ca se alatura "cauzei comune" a Marii Britanii in lupta impotriva Al-Qaida, a extremismului si a terorismului. De asemenea, liderul libian a sugerat un oarecare regret, exprimat in termeni diplomatici, in legatura cu atentatul pus la cale de teroristii libieni de la Lockerbie, cel mai sangeros din Europa, in care au murit mai mult de 200 de persoane.



Imediat dupa aceste declaratii oficiale, gigantul anglo-olandez Shell a anuntat ca a semnat un acord cu Libia care marcheaza revenirea marii companii in industria petroliera din tara condusa de Gaddafi. Este vorba de un contract de lunga durata, strategic, cu compania de stat libiana din domeniu. Pana acum, venisera deja in Libia companii petroliere cum sunt ENI, Repsol, OMV si Hellenic, dupa ridicarea sanctiunilor de catre ONU. Embargoul impus de Statele Unite este inca in vigoare, chiar si dupa ce Gadafi a anuntat ca renunta la programul de arme neconventionale.



Shell a anuntat ca intelegerea are in vedere participarea companiei la extragerea si prelucrarea petrolului, precum si a gazului natural lichefiat.



Sunt multe companii europene interesate in implicarea exploatarii de petrol si gaze naturale - resurse foarte raspandite in Libia, care au avantajul ca sunt la mica adancime, iar distanta fata de Europa este mai mica. La randul sau, Libia este interesata de bani cash pentru a investi in infrastructura si in turism; exista mare potential, dar nu exista cine stie ce investitii. O mare firma britanica ar fi interesata, de pilda, sa construiasca un mare complex turistic, pe 500 de ha, cu dotari de lux pentru yahting, golf si fitness. De asemenea, si grupul specializat in tehnologie de aparare si aerospatiala BAE Systems este interesat de Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO