Politică externă

Teroristii irakieni forteaza retragerea misiunilor diplomatice din Bagdad

07.07.2005, 19:47 16

Atacurile insurgentilor irakieni impotriva ambasadorilor din tarile arabe transmit un mesaj clar statelor cu misiuni diplomatice in Irak: rupeti legaturile cu Statele Unite.

"Este mesajul teroristilor si pentru alte prezente diplomatice sa nu-si extinda prezenta aici, in Irak", a explicat purtatorul de cuvant al guvernului irakian, Laith Kubba.

Pakistanul si-a retras reprezentantul din Bagdad, dupa ce un grup de teroristi a incercat sa-l ra-peasca marti, in aceeasi zi in care insurgentii i-au tintit si pe amba-sadorii Rusiei si Bahrainului. Cei trei oficiali au scapat cu viata si sunt acum in siguranta. Al-Qaeda a revendicat ieri rapirea ambasadorului egiptean la Bagdad, Ihab al Sharif.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a criticat ieri atacurile. "Alegerea diplomatilor drept tinta nu poate avea nici o justificare.

La fel ca in cazul precedentelor atacuri indreptate impotriva Natiunilor Unite si a altor actori inter-nationali, secretarul general spera ca aceasta ultima serie de atentate nu vor slabi hotararea comunitatii internationale de a ramane alaturi de poporul irakian in aceasta perioada critica a istoriei sale", spune Kofi Annan.

Intr-o caseta audio, liderul din Irak al organizatiei terorista al Queda, Abu Mussab al Zarquawi, se declara hotarat sa continue jihadul si anunta crearea unei brigazi antisiite. "Tot ceea ce urmarim este sa obtinem o victorie in Irak, pentru a ne putea apoi deplasa la Beit al-Maqdes", in Ierusalim, declara vocea atribuita lui al-Zarqawi.

"Inamicul traieste cele mai grele zile pe pamantul Mesopotamiei, pana si un membru al Congresului (american) a afirmat ca Statele Unite pierd razboiul din Irak", se mai precizeaza in mesaj. "Unii vor sa opreasca jihadul nostru din Mesopotamia", mai spune iordanianul, facand referire la recentele informatii din presa cu privire la contactele dintre Ambasada Statelor Unite la Bagdad si miscarea irakiana de gherila, in principal unele grupari jihadiste care au legaturi cu al-Qaida, in vederea unei incetari a rebeliunii.

Al Zarquawi anunta formarea, in cadrul Organizatiei al-Qaida din Mesopotamia, a brigazii militare "Omar" al carei scop este " extirparea simbolurilor si membrilor brigazii de tradatori Badr". Iordanianul face referire aici la militia unuia dintre principalele partide siite irakiene, Consiliul Suprem al Revolutiei Islamice din Irak (CSRII) si care oficial s-a tranformat in miscare politica - Organizatia Badr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO