Politică externă

Tentativa de asasinat asupra unui rus puternic, Anatoli Ciubais

18.03.2005, 00:00 282

Anatoli Ciubais, un om politic influent la Moscova si presedintele monopolului energetic rus UES (Unified Enery System), a scapat la mustata dintr-o tentativa de asasinat, fiind protagonistul unei scene din filmele cu gangsteri. Nu sunt cunoscuti autorii atentatului, insa autoritatile de la Kremlin au demarat o ancheta oficiala.


Intr-o suburbie a Moscovei, la ora 9,30, in timp ce se indrepta spre sediul din centrul capitalei ruse al companiei pe care o conduce, a fost atacata masina in care se afla.


Mai precis, era o coloana formata din doua masini blindate, in prima aflandu-se omul de afaceri, iar in cea de-a doua, garzile sale de corp. Inarmate. In mers, intre cele doua masini a explodat o bomba artizanala, care a creat un crater considerabil pe cele doua benzi ale soselei. In acelasi timp insa, asupra masinii in care se afla Anatoli Ciubais a inceput sa se traga cu focuri de arma. Garzile de corp ale omului de afaceri au ripostat imediat, iar cei doi atentatori, imbracati in costume de camuflaj, au disparut in padurea din apropiere.


Ciubais a ajuns nevatamat la biroul sau, doar una dintre garzile de corp fiind ranita. Imediat a declarat ca stie precis cine se afla in umbra, insa nu a oferit nici un indiciu. Impotriva lui Anatoli Ciubais au mai existat, in ultimii trei ani, trei tentative de asasinat. Pana cand va fi anuntat atentatorul, speculatiile se tin lant, pentru ca omul despre care vorbim este unul dintre cele mai bune exemple de noduri gordiene in care se intalnesc si se amesteca pana la confundare politica rusa si afacerile oligarhilor.


Important este si momentul in care are loc aceasta incercare de asasinare a sa. In aceste zile, Duma de stat de la Moscova dezbate legea prin care se stabilesc conditiile in care va fi privatizat monolitul pe care Ciubais il conduce - UES. Este cea de-a sapta companie ca marime din Rusia, cu 21,6 miliarde de dolari venit anual (16,6 mld. euro) si 12,6 miliarde capitalizare bursiera (9,69 mld. euro). Momentul mai este important pentru ca Ciubais este liderul liberal care doreste sa unifice toate fortele democrate de la Moscova pe care le-am putea numi fara sa gresim anti-Putin.




Cand politica si afacerile se confunda


Cariera lui Anatoli Ciubais arata cum un om cu pregatire economica la cele mai inalte scoli comuniste se reconverteste pana la recunoastere intr-un liberal reformist.


S-a nascut in 1955 si a absolvit una dintre cele mai bune scoli economice din URSS  - Institutul de Inginerie Economica de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). Acolo l-a prins ca profesor epoca Gorbaciov. In 1990 facea parte din cercul care a fondat Clubul Perestroika la Sankt Petersburg, care la momentul respectiv se limita la a promova idei liberale in randul intelectualilor sovietici. Intre 1990 si 1991 a fost adjunct al primarului acestui istoric oras rus si totodata sfatuitorul cel mai important pe probleme economice al acestuia. In 1991 incepe anvergura in viata lui Ciubais.


Ajunge presedinte al Comitetului Proprietatii de Stat, membru al Guvernului, iar in iunie anul urmator este numit de Boris Eltin ca vicepremier. Acum incep masurile de pregatire a privatizarii in Rusia. Acum incepe si legatura lui Ciubais cu cei circa 20 de oligarhi pe care i-a creat Rusia lui Eltin. Se spune ca Eltin i-a acceptat, iar Ciubais i-a ajutat sa acumuleze averile care aveau sa ajunga fabuloase.


In anii '90 face parte din mai multe guverne moscovite si, in acelasi timp, merge in Duma de Stat ca deputat in cadrul partidului pro-Eltin Alegerea Rusiei. Economia si Finantele ruse sunt administrate in mai multe randuri de Ciubais, din postura fie de vicepremier pe aceste domenii, fie din aceea de sef al administratiei prezidentiale.


Castiga atata influenta la Kremlin incat reprezinta Rusia in toate afacerile internationale pe latura economica, este cel care gandeste proiectele de privatizare si, mai apoi, protejeaza proprietatea privata din Rusia. Pentru multi, asta inseamna putere imensa, dar si apropierea de cercurile nebuloase, in care fostii oameni ai serviciilor secrete sovietice se folosesc de bani a caror provenienta nu este dintre cele albe si cumpara la inceput intreprinderi pana la mari concerne sau miniramuri ale economiei ruse.


Vine insa anul 1998, luna martie, cand, pe negandite, Ciubais este inlaturat din cercul favoritilor lui Eltin. Este indepartat din Guvern, iar criticii acestei schimbari spun ca situatia economica a Rusiei s-a inrautatit rapid prin plecarea sa din structura executiva. La cateva zile este ales presedinte al Consiliului de Administratie al companiei UES, functie pe care o detine de atunci neintrerupt.




Oponentul lui Putin


Ciubais a intrat in acelasi timp in opozitie. A creat o formatiune de dreapta, care a adunat in jurul sau liderii liberali ai Rusiei - Boris Nemtov fiind unul dintre ei, ca si Irina Hakamada (cea care a candidat anul trecut la presedintia rusa impotriva lui Vladimir Putin).


Partidul se numeste Uniunea Fortelor de Dreapta si este considerat cel mai puternic oponent ideologic al comunistilor (cazuti in dizgratie in ultimii patru ani), dar si al partidului lui Vladimir Putin.


Suntem in anul 2000 - la fondarea formatiunii, care a consfintit nu doar plecarea definitiva a lui Ciubais din randul oamenilor apropiati lui Eltin, dar si opozitia manifestata fatis in raport cu acela pe care fostul presedinte rus l-a desemnat ca mostenitor la Kremlin - Vladimir Putin.


In cei cinci ani de cand Ciubais a creat acest partid, realitatea de la Moscova a aratat ca nu are audienta prea mare. De altfel, la alegerile care au avut loc la finele lui 2003, Uniunea lui Ciubais nu a trecut pragul necesar pentru intrarea in Duma de Stat. Dupa alegerea lui Putin din nou ca lider al Rusiei (anul trecut), Ciubais a anuntat ca are ca prioritate unificarea tuturor fortelor de dreapta din tara, a tuturor partidelor democrate. Au existat discutii in acest sens, dar nu s-a ajuns la un rezultat.


Problema este ca o astfel de unificare ar putea aparea pe fondul unor speculatii aparute in presa rusa potrivit careia Putin se teme de intinderea valului prooccidental care a lovit tarile care s-au aflat pana de curand sub influenta Rusiei (Georgia si Ucraina).


Un fapt concret, Kremlinul a creat o miscare a tinerilor care sa contrabalanseze un partid liberal tanar, cu care de altfel Ciubais este in tratative de apropiere, si care propovaduieste ideea revolutiei portocalii. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO