Politică externă

Televiziunea si Parlamentul ungar, sub asediu

20.09.2006, 19:06 15

Violente fara precedent au avut loc la Budapesta dupa ce mii de oameni au iesit in strada pentru a cere demisia premierului Ferenc Gyurcsany in urma declaratiilor sale conform carora a ascuns timp de doi ani adevarul despre economia tarii.
Peste 150 de persoane au fost ranite si alte 125 arestate ieri dimineata la Budapesta in urma confruntarilor dintre protestatari si fortele de ordine. Cateva mii de oameni (simpatizanti ai dreptei sau extremei drepte) au intrat in sediul televiziunii publice pentru a citi in direct o petitie prin care cer demisia executivului, fiind opriti insa de jandarmi. Mai multe autoturisme au fost de asemenea incendiate. Premierul insa nu renunta si refuza categoric sa-si inainteze demisia.
Protestele au izbucnit imediat dupa difuzarea declaratiilor premierului din luna mai, in care acesta recunoaste ca a mintit populatia cu privire la situatia economica a tarii, intr-o sedinta cu usile inchise impreuna cu parlamentari socialisti. Desi la inceput manifestatiile din fata Parlamentului pareau pasnice, acestea au degenerat la sediul televiziunii in violente fara precedent, insusi premierul calificandu-le drept "cea mai lung si intunecat moment" pentru democratia ungara.
Manifestantii au scandat slogane ce aminteau de revolutia antisovietica din Ungaria din 1956 si au vandalizat un monument ridicat in memoria soldatilor sovietici care si-au pierdut viata luptand impotriva ocuparii Budapestei de catre germani in cel de-al doilea razboi mondial. Fortele de ordine au reinstituit calmul abia in jurul orei 8:00 a diminetii de ieri.
Gyurcsany a declarat ca va incerca "prin orice mijloace" sa previna producerea unor noi acte de violenta, deoarece "manifestatiile in strada nu reprezinta solutia" la criza prin care trece in acest moment tara.
In ciuda protestelor de amploare, un sondaj de opinie efectuat dupa difuzarea declaratiilor premierului arata ca 43% dintre unguri cer demisia acestuia din fruntea guvernului, in timp ce 47% considera ca Gyurcsany ar trebui sa-si continue mandatul.
Nici premierul nu a dat nici un semn ca ar putea lua in calcul prezentarea demisiei, mai mult acesta a declarat ca intentioneaza sa-si continue cu indarjire reformele economice drastice pentru a putea reduce deficitul public, estimat la 10,1% din PIB. Desi toate partidele de opozitie au cerut de asemenea demisia sa si a guvernului sau, Gyurcsany a ramas ferm pe pozitii, bucurandu-se de sprijinul partidului socialist. Printre masurile economice pe care Gyurcsany isi propune sa le puna in aplicare se numara o crestere a impozitelor si o reducere drastica a cheltuielilor publice.
Opiniile analistilor de la Budapesta sunt divergente, in timp ce unii considera ca intregul scandal ar putea de fapt sa il avantajeze pe Ferenc Gyurcsany si programul sau de reforme, altii cred ca evenimentele il vor afecta profund. Gyorgy Barcza, analist la filiala ungara a Bancii ING, apreciaza ca sansele ca Guvernul sa efectueze reforme de mare amploare pe termen lung au crescut in urma demostratiilor. Analistul este de parere ca pe fondul demonstratiilor, partenerii de guvernare ai socialistilor vor deveni mai solidari, astfel incat Executivul ar putea obtine votul Parlamentului in favoarea reducerii bugetului pe anul 2007.
Zolt Papp, analist al bancii ABN Amro, a declarat ca izbucnirea violentelor fara precedent demonstreaza o incapacitate a lui Gyurcsany de a convinge publicul de importanta reformelor sale. "Violentele au ridicat intrebari cu privire la abilitatea politica a premierului de a duce reformele la capat", a spus Papp.
Un alt efect al violentelor de ieri a fost insa si deprecierea monedei nationale. Forintul, considerat drept cea mai vulnerabila moneda, s-a depreciat ieri cu 1% dupa ce au aparut zvonuri false ca premierul si-ar putea inainta demisia, potrivit Financial Times. Bursa de Valori de la Budapesta a fost si ea afectata de evenimente, principalul indice de referinta scazand cu doua procente. Bursele de valori din Varsovia si Praga au suferit de asemenea deprecieri, adauga FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO