Politică externă

Teheranul sustine ca a devenit tinta Al-Qaida

18.08.2003, 00:00 7



Serviciile de securitate iraniene au dejucat planuri ale retelei teroriste Al-Qaida, pe teritoriul Iranului, a anuntat ieri un inalt responsabil de la Teheran, aratand ca pentru prima data Iranul este tinta retelei teroriste conduse de Ossama ben Laden. 



"Al-Qaida au organizat vaste actiuni de pregatire a unor acte teroriste pe teritoriul iranian, dar, gratie serviciilor secrete, aceste proiecte au fost descoperite si dejucate", a spus Hassan Rohani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate nationala, cea mai inalta instanta insarcinata cu probleme de securitate din Iran.



"Arestarea, extradarea sau predarea unui mare numar de membri al-Qaida este o dovada clara a hotararii Iranului de a lupta impotriva terorismului, cu toate ca tarile occidentale nu au acceptat sa ajute Republica Islamica Iran cu echipamente" pentru a lupta impotriva al-Qaida, a adaugat Rohani.



Este pentru prima data cand un responsabil iranian vorbeste despre proiecte teroriste ale Al-Qaida, care ar fi organizate pe teritoriul Iranului. Autoritatile de la Teheran au recunoscut ca au arestat mai multi membri ai retelei conduse de Ossama ben Laden, dar au refuzat sa anunte identitatea acestora.



Anuntul facut de Teheran a venit la doar cateva zile dupa ce Iranul a refuzat sa predea Statelor Unite pe membrii retelei teroriste Al-Qaida aflati in custodia autoritatilor iraniene, sau sa le permita anchetatorilor americani sa ii interogheze pe suspecti. Presedintele iranian Mohammad Katami a declarat saptamana trecuta ca nu va permite venirea anchetatorilor americani la Teheran, fara a da alte explicatii. Acest lucru a tensionat relatiile, si asa incordate, dintre Teheran si Washington.



Iranul a recunoscut ca a arestat mai multi membri al-Qaida, printre care se numara si membri ai conducerii retelei. Teheranul a inceput negocieri pentru extradarea suspectilor in tarile lor de origine, dar si-a rezervat si posibilitatea de a ii judeca in Iran.



Pe de alta parte, Statele Unite au decis, sambata, sa interzica activitatea Consiliului National al Rezistentei Iraniene (CNRI), aripa politica a Mujahedinilor Poporului, principala miscare de opozitie armata fata de regimul de la Teheran, blocand conturile acesteia, relateaza AFP. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial, plasand CNRI pe lista organizatiilor teroriste.



Decizia Departamentului de Stat, semnata de Colin Powell, afecteaza birourile de reprezentare ale CNRI in Statele Unite si in intreaga lume.



Mujahedinii Poporului, principala componenta a CNRI, figurau deja pe lista americana a organizatiilor teroriste. CNRI are birouri la Washington - foarte aproape de Casa Alba - si in mai multe mari orase americane, unde organizeaza deseori conferinte de presa, pentru a denunta guvernul iranian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO