Politică externă

Tarik Aziz, interfata lui Saddam in strainatate

26.03.2003, 00:00 28

Vicepremierul irakian Tarik Aziz, unul dintre putinii lideri ai regimului de la Bagdad care cunoaste si vorbeste engleza si franceza, este omul care face legatura intre presedintele Saddam Hussein si strainatate. Analistii il considera "vitrina regimului de la Bagdad in lume" si nu exagereaza. Unul dintre cei cei trei vicepremieri irakieni, Tarik Aziz, a fost cel care a gestionat relatiile diplomatice ale Irakului cu cancelariile lumii dar si cu Organizatia Natiunilor Unite. Atat din pozitia functiei de ministru de externe cat si din cea a celei de viceprim-ministru, Tarik Aziz a facut lobby constant pe langa liderii politici ai Occidentului sa ridice embargoul international impus Irakului in august 1990 de catre Consiliul de Securitate al ONU, dupa invazia din Kuweit. In indelungata discutie care a premers inceperea razboiului -privind detinerea de catre Irak a armelor de distrugere in masa- Tarik Aziz a fost cel care a dialogat cu responsabilii Natiunilor Unite. Unul dintre putinii oameni de incredere ai lui Saddam Hussein, vicepremierul irakian nu a fost perceput de acesta ca un potential pericol. 
Saddam Hussein si Tarik Aziz se cunosc de mai bine de 30 de ani, inainte ca presedintele irakian sa ajunga la putere. Cei doi au trecut, umar la umar, prin revolutiile Partidului Baas din 1963 si 1968, prin razboiul din Golf in 1991 au parcurs impreuna perioada embargoului impus Irakului. Acum Tarik Aziz detine nu numai functia de viceprim-ministru ci si o functie cheie in Partidul Baas, aflat la putere in Irak.
Cei doi lideri de la Bagdad se completeaza: unul se adreseaza poporului irakian, celalalt este vitrina regimului irakian in strainatate, scria ieri Le Monde. Iar, luni, Saddam Hussein si Tarik Aziz au aratat o alta fata a complementaritatii lor. Primul a tinut un discurs dimineata si s-a adresat irakienilor, al doilea a vorbit seara si s-a adresat comunitatii internationale. Dar, si unul si celalat au aparut la televiziunea irakiana de stat in acelasi tip de uniforma kaki, uniforma partidului Baas, flancati de steagul irakian.
"Loviti inamicul cu forta si precizie", si-a indemnat Saddam soldatii, fara a neglija sa asocieze rezistenta irakiana cu lumea araba. Seara, Tarik Aziz s-a adresat fortelor americane si britanice, transmitandu-le ca soldatii irakieni sunt la datorie si responsabilii irakieni sunt bine, sanatosi, facand astlef aluzie la informatiile care au circulat in ultimele zile, potrivit carora cativa responsabili irakieni, inclusiv Saddam Hussein ar fi fost raniti sau chiar morti. Vicepremierul irakian a promis fortelor aliate rezistenta la intrarea in marile orase, mai ales in Capitala, locuita de aproximativ cinci milioane de irakieni.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO