Politică externă

Summit-ul UE, dominat de cresterea preturilor

20.06.2008, 20:23 15

Liderii Uniunii Europene s-au reunit, ieri, pentru doua zile la Bruxelles, unde vor participa la Consiliul European de vara, care va fi dominat de discutiile privind preturile foarte mari la alimente si combustibil si de respingerea Tratatului de reforma al UE in Irlanda.
Irlandezii au respins, saptamana trecuta, prin referendum Tratatul de reforma al Uniunii Europene, menit sa faciliteze modul de functionare a institutiilor blocului comunitar prin reducerea birocratiei.
Esecul referendumului din Irlanda a pus in pericol procesul de ratificare a documentului care trebuie adoptat de toate tarile pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2009. Cu toate acestea, liderii europeni nu au apreciat scrutinul irlandez drept o criza si au cerut continuarea procesului de ratificare. Pana acum 19 tari membre ale UE au adoptat documentul, ultima dintre acestea fiind eurosceptica Mare Britanie.
Toate privirile au fost atintite la summit asupra premierului irlandez Brian Cowen care era asteptat sa explice motivele pentru care tara sa a respins documentul. Intelegerea motivelor irlandezilor este foarte importanta pentru gasirea de solutii in aceasta situatie, asemanatoare celei din 2005, cand francezii si olandezii au respins Tratatul Constitutional.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Irlanda trebuie sa aduca solutii pentru situatia actuala dificila.
"Irlanda este responsabila in a contribui la gasirea unei solutii. Cand guvernele semneaza un tratat, isi asuma si responsabilitatea sa il ratifice", a declarat acesta inainte de inceperea intalnirii la nivel inalt.
Si premierul luxemburghez Claude Jean Juncker a cerut ca reprezentantii irlandezi "sa schiteze o serie de solutii" la summit-ul european.
Cu toate acestea, potrivit diplomatilor UE, citati de euobserver.com, Cowen era asteptat sa ceara o perioada de reflexie pentru a rezolva problema. Diplomatii au adaugat ca noi solutii vor fi cautate la Consiliul European din octombrie din cadrul presedintiei franceze a UE, ce va incepe la 1 iulie.
Primele solutiii care au aparut la orizont sunt eliminarea tratatului, repetarea scrutinului sau trecerea peste vointa irlandezilor. Cu toate acestea, cele trei sunt foarte complexe si nasc multe discutii. Prima pe lista - eliminarea tratatului - nu a fost agreata de liderii europeni.
Acestia au dus multe discutii pana la semnarea documentului la 19 decembrie la Lisabona si cei mai multi au declarat ca acesta trebuie sa ramana in viata.
Repetarea scrutinului este de asemenea dificila. Ce concesii ar face irlandezii si de ce ar vota altfel?, sunt intrebarile care apar in acest caz.
Cea de-a treia posibila solutie are sanse foarte mici in a fi luata in considerare, avand in vedere ca ar putea fi nedemocratica. Aceasta solutie i-ar nemultumi in special pe irlandezi, care au cerut ca vointa lor sa fie ascultata.
Sefii de state si de guverne erau asteptati, pe de alta parte, sa incerce sa convinga reprezentantii Cehiei de importanta acestui document, in contextul in care presedintele ceh Vaclav Klaus a declarat ca procesul de ratificare nu mai are sens, in conditiile in care acesta a fost respins in Irlanda.
Un al subiect care se afla pe agenda Consiliului European de vara de la Bruxelles este cresterea pretului carburantilor si al alimentelor, care a dus la cresterea inflatiei la nivelul Uniunii Europene.
Preturile ridicate la combustibil au generat proteste de-a lungul Europei, cele mai recente fiind cele ale fermierilor la Bruxelles. Printre cei care au protestat in mai toate colturile Europei s-au numarat soferii de tir din Spania si pescarii din Franta.
Jose Manuel Barroso a declarat ca va sprijini solutiile pe termen scurt, dar a adaugat ca preturile ridicate "sunt aici sa ramana" pentru o perioada indelungata de timp si ca vor cere solutii pe termen lung.
Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a avertizat statele membre sa fie atente la schimbarea sistemului de taxare, masura luata de statele europene in incercarea de a ajuta la scaderea preturilor.
"Experienta ne-a aratat ca aceste masuri - desi atractive din punct de vedere politic - fac tranzitiile pe termen lung mai dificile", a declarat acesta.
Pe masa discutiilor se vor afla, nu in ultimul rand, si promovarea unei piete a petrolului mai transparenta si garantarea atingerii standardelor stabilite de reducere a emisiilor de gaze si a folosirii energiei din surse regenerabile.

Mexicul a inghetat preturile alimentelor
Mexicul se confrunta cu o criza severa pe piata alimentara, cauza principala fiind reprezentata de cresterea accentuata a preturilor produselor de baza, fapt care afecteaza profund economiile majoritatii locuitorilor acestei tari, scrie Bloomberg. Ca urmare, guvernul mexican s-a vazut nevoit sa apeleze la incheierea unui acord cu reprezentantii industriei alimentare, care sa asigure "inghetarea", pana la sfarsitul anului 2008, a preturilor pentru aproximativ 150 de produse de baza, printre care se numara cafeaua, tortilla sau fasolea. Acordul incheiat cu Confederatia Nationala a Camerelor de Industrie si cu o serie de jucatori economici mentioneaza de asemenea stabilizarea preturilor pentru faina, ketchup si sucuri. Presedintele Felipe Calderon i-a asigurat pe cetatenii tarii ca, in ciuda cresterii de pret din industria alimentara inregistrata peste tot in lume, guvernul va face tot ce este necesar pentru a evita ca fenomenul sa afecteze buzunarele mexicanilor obisnuiti.
Daria Macovei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO