Politică externă

Summit-ul NATO, plin de intalniri bilaterale pentru oficialii romani

03.04.2008, 19:44 16

Peste 50 de delegatii au sosit ieri la Bucuresti - intre care cele ale Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Belgiei, Lituaniei, Bulgariei, Olandei, Turciei, Slovaciei si Danemarcei. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si secretarul general al ONU Ban Ki-Moon au ajuns, de asemenea, la Bucuresti in cursul zilei de ieri.
Cea mai importanta intalnire de ieri a fost cea dintre presedintele Traian Basescu si cel american George W. Bush de la Neptun. Printre subiectele de pe agenda discutiilor dintre cei doi sefi de stat s-au aflat si chestiuni de politica interna, ca de pilda eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in SUA. Raspunsul lui Bush nu a fost concludent in aceasta privinta.
El l-a asigurat pe Traian Basescu ca cele doua parti vor continua sa colaboreze pe aceasta tema si ca intelege frustrarea romanilor in privinta vizelor pentru SUA. Presedintele american a subliniat faptul ca trebuie sa se tina cont de cei care merg in Statele Unite, dar nu intentioneaza sa se mai intoarca in tara de origine. Bush a atras atentia asupra faptului ca trebuie in primul rand sa se lucreze la imbunatatirea situatiei in ceea ce priveste calatoriile romanilor care vor sa-si viziteze rudele din Statele Unite.
Traian Basescu a mai avut ieri o intrevedere cu Hamid Karzai, presedintele Afganistanului, la Palatul Cotroceni, intalnire care a fost urmata de o conferinta de presa comuna. Presedintele roman avea programata aseara si o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul german, si una cu presedintele polonez Lech Kaczynski, tot la Cotroceni. Tot aseara, Basescu impreuna cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer urmau sa-i intampine pe sefii delegatiilor, seara urmand sa se incheie cu Dineul de lucru al Consiliului Nord-Atlantic, organizat la Palatul Cotroceni.
La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut programata o intalnire cu Hellen Tauscher, membru al Congresului SUA, si una cu primul-ministru britanic Gordon Brown la Palatul Parlamentului.
De asemenea, Tariceanu s-a intalnit cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. Ziua premierului a fost incheiata de o receptie oferita membrilor delegatiilor prezente la summit-ul NATO la Palatul Victoria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO