Politică externă

Statele Unite intra in febra prezidentialelor

20.01.2004, 00:00 7



Si Statele Unite au alegeri in acest an - pe 2 noiembrie se alege presedintele pentru un mandat de patru ani, care incepe in ianuarie 2005. Este cunoscut ca George W Bush va candida pentru inca un mandat (ultimul), in tandem cu actualul sau vicepresedinte, Dick Chenney. Ei sunt reprezentantii Partidului Republican. Celalalt mare partid din SUA, Partidul Democrat, pregateste un contracandidat puternic care sa contrabalanseze o cursa care, pana acum cateva saptamani, il dadea preferat al natiunii americane pe George Bush. Dar la o diferenta mica. Cei mai multi observatori politici sustin ca va fi o competitie foarte stransa, fiindca miza e mare - starea economiei si razboiul impotriva terorismului. Strategia lui George Bush este, in mare, cunoscuta. Democratii insa, dupa ce au pierdut trecutele alegeri la mustata, considera ca au o sansa, si pentru ca popularitatea lui Bush a inceput sa se toceasca. Totul depinde de candidatul pe care il vor alege. In interiorul partidului, a inceput seria de scrutine si teste prin care este aleasa cea mai potrivita persoana. Debutul campaniei de desemnare a candidatului la Casa Alba, un adevarat ceremonial care se intinde pe parcursul a 7-8 luni de obicei, s-a consemnat ieri. La Republicani, asadar, lucrurile sunt transate - ei vor avea o conventie formala, in august, la care va fi anuntat tandemul deja stiut.



Democratii trebuie sa organizeze spectacolul electoral - procedura care trece din stat in stat si apoi din regiune in regiune pana cand se ajunge la conventia oficiala a partidului, care este programata in iulie.



Ritualul incepe prin ceea ce americanii numesc "caucuses". Este un cuvant care provine din limba triburilor indiene si care are intelesul de intalnire. Concret, acestea sunt organizate pe rand in cate un stat de pe teritoriul SUA, unde membrii de la baza partidului isi desemneaza favoritul. Intalnirile au loc in sali mari, multe dintre ele publice, sau chiar si in case particulare. La republicani, caucuses sunt mult mai informale. Este vorba, maidegraba, de un test de popularitate. Ieri, a inceput seria de astfel de intalniri in Iowa si marcheaza, oficial, inceputul campaniei electorale. Dar ce se intampla in Iowa nu este definitiv - in urmatoarele luni se contureaza tot mai clar cine anume va fi candidatul la Casa Alba. Este insa important, pentru ca prefigureaza o victorie sau o infrangere.





Cine sunt candidatii Partidului Democrat?



@ Howaed Dean : analistii politici si-au indreptat atentia cel mai mult asupra lui - il considera candidatul democrat cu cele mai multe sanse, desi in ultimele saptamani a pierdut in sondaje si a fost atacat dur de rivali.



Se autodefineste ca un "democrat moderat, de bun simt". Este cel mai fervent critic al razboiului din Irak. Vrea implicare internationala in reconstructia Irakului. Fost guvernator de Vermont (din 91, reales la fiecare doi ani), Dean a semnat o lege prin care sunt acceptate casatoriile la starea civila intre homosexuali, intr-o tara in care cei mai multi nu sunt de acord cu chestiunea. Doreste revenirea la impozite mai mari, iar banii ii vede indreptati spre asistenta de sanatate. Este medic, a studiat la Yale si provine dintr-o familie de bancheri. Si-a adunat fondurile de campanie prin internet (vezi si pagina 11). Are sprijinul lui Jimmy Carter.



@ John F. Kerry: este senator din 1984, dar atuul sau este statutul de veteran cu decoratii al razboiului din Vietnam. La inceput a sustinut razboiul din Irak, acum spune ca strategia post-razboi este gresitasi il acuza pe Bush ca a dezinformat poporul american in privinta armelor neconventionale. . Este considerat un critic autorizat al lui Bush, mai ales in probleme de strategie militara. Intre democrati, este vazut ca un liberal - vrea impozite mai mari, dar nu si pentru clasa de mijloc. Inainte de caucuses din Iowa era cotat pe primul loc.



@ Dick Gephardt: experienta in Congresul american de 27 de ani, unul dintre cei mai importanti membri ai partidului, a participat la cursa pentru desemnarea candidatului la Casa Alba, dar nu a trecut de Conventie, in 1988. Este critic al NAFTA (acordul de liber schimb intre statele americane). A sustinut razboiul din Irak si politica lui Bush in aceasta privinta. Vrea marirea impozitelor, mai ales pentru cei mai bogati.



@ John Edwards : cel mai de stanga dintre candidatii democrati. Vine din avocatura, unde si-a construit reputatia pe procese ce tin de dreptul muncii. A sustinut razboiul din Irak, vrea reconstruirea Irakului cu forte internationale. Promite pensii mai mari, servicii medicale mai ieftine. Este senator, a intrat in politica la finele anilor 90, iar in 2000 era cat pe ce sa-i fie secund lui Al Gore (ca vicepresedinte). Arata bine.



Mai cunoscuti dintre ceilalti candidatii democrati sunt - generalul Wesley Clark, fostul comandant al trupelor NATO in Kosovo, unde nu a pierit nici un soldat american. A luptat si in Vietnam. Are decoratii. L-a sustinut pe Bush in campania din Irak. De asemenea, mai este si Joseph Lieberman, de trei ori ales senator. A candidat la alegerile din 2000 in tandem cu Al Gore, dar fostul vicepresedinte al lui Bill Clinton nici nu candideaza de data aceasta si nici nu-l sustine pe Lieberman, ci pe Howard Dean. Cei doi nu participa la testul electoral din Iowa.



Republicanii nu stau degeaba. Deocamdata asteapta nominalizarea democratilor si nu recurg la critici aspre. Pana la aflarea candidatului, republicanii i-au trimis in Iowa pe membrii importanti ai staff-ului pentru a lua pulsul electoratului. Intre ei, fostul primar de New York, Rudolf Giuliani.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO