Politică externă

Starea de sanatate a Papei s-a agravat

03.02.2005, 00:00 29

Agentiile de stiri din intreaga lume au avut ca prima stire, in ordinea importantei, vestea ca starea de sanatate a Papei Ioan Paul al II lea se inrauatise brusc in cursul noptii, aparand indicii alarmante privind blocaje de respiratie.
Suveranul Pontif, cu o stare generala precara a sanatatii, cauzata de maladia Parkinson, dar si de sechelele lasate de atentatul de la inceputul anilor 80 caruia i-a fost victima, a contactat zilele trecute o gripa. In varsta de aproape 85 de ani (ii implineste in mai), Papa Ioan Paul al II lea a avut la week-end doar simptmele unei raceli, insa in ultimele 36 de ore starea sa a degenerat brusc, aparand greutati de respiratie.
In cursul noptii precedente, Sfantul Parinte a fost transportat la un spital catolic din Roma, Gemelli, unde are o rezerva speciala, la etajul 10. Suferise inflamare si de spasme ale laringelui, care i-au pus viata in pericol pentru o clipa. Spasmele laringelui blocheaza ciculatia aerului spre plamani, de aici si complicatii ale lipsei de oxigen si chiar tulburari ale ritmului cardiac. Intre timp, sanatatea Papaei s-a stabilizat, gratie unui tratament asiduu, care a inclus si aparate specializate pentu controlul inimii si al plamanilor.
Un purtator de cuvant al Vaticanului a spus ca nici o clipa nu ar fi fost vorba despre terapie intensiva. De asemenea, acelasi oficial a precizat ca si plamanii, si inima Sfantului Parinte functioneaza bine.
Nu se stie totui cand aume va fi scos din spital, date fiind varsta si  fragilitatea Suveranului Pontif. Pentru urmatoarele zile a fost contramandat intregul program, inclusiv slujba de duminica.
Fiecare raceala sau o oboseala asidua ii pot fi fatale. La Parkinsonul de care sufera de mai multi ani se adauga si o artrita avansata care au facut aproape imposibile deplasarile sale. Cu toate acestea, Papa Ioan Paul al II lea va ramane in istorie nu doar ca primul papa de origine est-europeana, nu doar ca Papa care a contribuit la daramarea comunismului, ci si ca pelerinul neostoit - pontificatul sau incluzand, de la numire, in 1978, vizitarea a peste 100 de tari. Una dintre ele este Romania, pe care a vizitat-o in 1999, fiind prima tara majoritar ortodoxa pe care a binecuvantat-o. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO