Politică externă

Spania este in doliu dupa accidentul de la Valencia

05.07.2006, 18:52 94

Guvernul spaniol a decretat ieri trei zile de doliu national dupa ce accidentul de metrou din Valencia produs acum doua zile a lasat in urma 41 de morti si 47 de raniti, conform ultimelor rapoarte emise de autoritati.
"Patruzeci si unu de persoane au murit, dintre care conductorul si un controlor", a afirmat consilierul municipal Miguel Dominguez, aflat in statia de metrou Jesus, unde s-a produs accidentul, aproape de centrul Valenciei.
Luni a fost "una dintre cele mai triste zile pentru Valencia", a spus purtatorul de cuvant al guvernului regional, Vincent Rambla.
Accidentul s-a produs cu doar 4 zile inainte de vizita Papei Benedict al XIV-lea la Valencia cu ocazia "Zilei mondiale a familiei". Numerosi pelerini se aflau deja la Valencia in ziua producerii accidentului.
La Vatican, Papa s-a retras in capela sa privata pentru a se ruga pentru victimele accidentului, imediat dupa ce a aflat de producerea acestuia.
"Papa a fost imediat informat despre evenimentele de la Valencia si a urmarit stirile dramatice despre acest accident. S-a rugat pentru victime, pentru familiile acestora si pentru toti cetatenii afectati de acest teribil accident", a declarat Joaquin Navarro-Valls, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.
Dupa ce a aflat despre producerea accidentului, primul-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero a decis sa-si intrerupa vizita oficiala din India pentru a putea asista la o ceremonie religioasa in memoria victimelor, impreuna cu regele Juan Carlos si regina Sofia, ce a avut loc ieri seara.
"Gandurile mele se indreapta catre toti locuitorii Valenciei. Imi exprim condoleantele pentru victimele acestei tragedii. Trebuie sa reusim sa depasim acest moment dificil", a declarat Zapatero inainte sa paraseasca New Delhi.
Trenul cu patru vagoane calatorea pe cea mai veche magistrala de metrou a Valenciei, inaugurata in 1988 si a fost supus unei verificari tehnice cu doar o saptamana inaintea producerii accidentului. In luna septembrie a anului trecut, pe aceeasi magistrala s-au ciocnit trei trenuri, provocand ranirea a 29 de persoane. Nici un roman nu se afla intre victime.
Dupa accident, ranitii au fost evacuati relativ repede de serviciile de securitate, care au avut nevoie de doar 50 de minute pentru aceasta operatiune, simuland o catastrofa la metrou, cu doar doua luni inainte de acest accident.
Cauza celui mai grav accident de metrou ce a avut loc in ultimii 50 de ani in lume, a fost "viteza excesiva combinata cu ruptura unei roti a unui vagon, chiar inainte de intrarea in statie" dupa spusele subprefectul Valenciei, Luis Felipe Martinez. Sindicatele de la metrou au denuntat insa starea proasta in care se afla magistralele de metrou in cel de-al treilea oras ca marime al Spaniei.
Secretarul general al Sindicatului Independent, Jorge Alvarez, a declarat ca sindicatul sau a avertizat oficialii in privinta problemelor de securitate de la linia 1, pe care circula metroul in cauza.
Cauzele exacte nu vor fi insa stabilite decat dupa efectuarea analizei complete a cutiei negre a garniturii de metrou, gasite in cursul zilei de ieri de autoritati.
Pana in acest moment analiza cutiei negre a scos la iveala faptul ca garnitura circula cu "80 de kilometri pe ora intr-o curba in care viteza este limitata la 40 de kilometri pe ora", dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Sindicatului feroviar din Valencia, Jose Aroca.
Ipoteza unui nou atentat terorist asupra vehiculelor de transport in comun, de felul celor produse la 11 martie 2004 in trenurile care se indreptau catre Madrid, a fost exclusa. "Totul indica faptul ca este vorba despre un acccident, trenul a deraiat si a fost proiectat in unul din zidurile tunelului", a precizat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne spaniol.
Valencia este unul dintre principalele orase ale Spaniei, situat la 350 de kilometri de Madrid, avand peste 800.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO