Politică externă

Soldati americani maltrateaza prionierii

30.04.2004, 00:00 14



Postul de televiziune CBS, cu una dintre cele mai mari audiente din Statele Unite, a transmis imagini cutremuratoare menite sa scoata la iveala un tratament inuman care le este aplicat detinutilor din inchisorile irakiene. Imaginile, despre care postul de televiziune citat sustine ca au fost selectate dintr-un calup care cuprinde si alte atrocitati din inchisorile irakiene, au starnit reactii imediate. Adjunctul comandantului trupelor americane din Irak, generalul Mark Kimmitt, a declarat ca multi dintre soldatii si ofiterii care sunt implicati in aceste chestiuni (este vorba despre 17 persoane) au fost deja sanctionati. Intre ei se pare ca ar fi fost si un general de brigada care ar fi fost pedepst pentru depasirea limitelor in cazul tratamentului aplicat detinutilor irakieni.



Generalul Kimmitt a cerut opiniei publice sa nu catalogheze intreaga armata americana dupa faptele care au fost vizionate la televizor, ci sa ia in considerare ca in Irak se afla 150.000 de militari care fac cinste societatii pe care o reprezinta.



Imaginile, descrise de mai toata presa internationala, sunt greu de trecut cu vederea. CBS a transmis posturi indecente in care prisonierii erau obligati sa mimeze acte sexuale intre persoane de acelasi sex. Asat in rasetele soldatilor americani. Mai exista si scene in care oameni goi sunt tinuti pe cutii fragile, cu fire de sarma iesindu-le din maini sau fiind atasate de organele sensibile, amenintati ca, daca se misca sau daca vor cobori de pe postamente or fi electrocutati. Tot in hohote de ra ale militarilor care asista la tortura. Exemplele pot continua cu detinuti atacati de caini.



Problema este ca toata aceasta situatie isi poate gasi justificare, in opinia armatei americane, reprezentate de catre Kimmitt, prin lipsa de instructie a ,militarilor in acest domeniu. Kimmitt sustine ca cea mai mare parte a lantului de militari cu functii mai mici care au avut de-a face cu aceste atrocitati nu aveau cunostinta despre carte in care sunt inscrise drepturile omului sau ale prsonierilor de razboi.



Scenele provin dintr-o inchisoare situat in imediata apropiere de Bagdad, de unde au fost eliberati la inceputul anului o serie de prizonieri. Inchisoarea are o faima sumbra, intrucat exact in acest loc s-au petrecut cele mai abominabile torturi si executii de catre regimul lui Saddam Hussein. Povestea are si o morala - americanii au plecat sa inlature un astfel de regim, capabil de atrocitati, dar, unii dntre cei care au ajuns acolo, au devenit captivi aceleiasi mentalitati. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO