Politică externă

Socialistii ungari au luat o optiune serioasa in cursa pentru un al doilea mandat

11.04.2006, 00:00 14

Premierul ungar in exercitiu Ferenc Gyurcsany poate sa surada. Coalitia sa de guvernare de centru stanga a iesit in frunte in primul tur al alegerilor legislative de duminica din Ungaria.

Daca va castiga si cel de-al doilea tur de scrutin, premierul va intra in istorie ca fiind primul lider de la Budapesta care isi conserva mandatul in urma unui vot popular, dupa caderea comunismului.

Liderul opozitiei, Viktor Orban, ar marca si el o premiera, daca ar reusi sa castige: ar fi primul fost prim-ministru care ar reveni in functie in urma alegerilor.

Jocurile nu sunt insa facute, cel de-al doilea tur de scrutin, care se va desfasura pe 23 aprilie, fiind hotarator, in conditiile in care a doua formatiune ca pondere in cursa electorala, Fidesz (conservatori), se afla la o distanta de doar un procent fata de socialisti.

In urma unei campanii aprinse, electoratul s-a prezentat la urne in proportie de 67,4%, depasind asteptarile analistilor.

Partidul Socialist (MSZP) a obtinut 43,27% din voturile exprimate, iar aliatul sau Democratii Liberi, 6,35% - adica impreuna 114 mandate din totalul de 386. Coalitia Fidesz/Uniunea Civica si Partidul Crestin Democrat (KNDP) condusa de Viktor Orban (fost premier intre 1998-2002) si-a adjudecat 98 de mandate obtinand 42,13% din sufragii, iar aliatul sau in mandatele trecute, Forumul Democrat Maghiar, 5,03% (doua mandate).

Asadar, partidele Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ - liberali, aliati traditionali ai socialistilor) si Forumul Democrat Maghiar (MDF - aliati traditionali ai Fidesz) au reusit, spre surpriza multora, sa treaca de pragul electoral de 5%, desi au obtinut doar cateva mandate, urmand a fi cooptate in aliante cu unul dintre cele doua partide puternice.

Diferenta mica dintre MSZP (socialisti) si Fidesz (conservatori) face ca aceste partide sa devina foarte importante si este de asteptat sa-si negocieze destul de dur pozitia in coalitie.

In primul tur de scrutin au fost adjudecate 174 de mandate din cele 386 de locuri din parlamentul ungar. Ramanand astfel inca 212 mandate de atribuit, este destul de greu de anticipat cate locuri va obtine fiecare partid si care va fi configuratia Parlamentului. Desi nu a reusit sa-si adjudece primul tur, Fidesz mai are inca sanse daca reuseste sa obtina 75% din voturi in turul doi.

Acest rezultat i-ar asigura de asemenea guvernarea fara a mai alcatui o coalitie cu MDF. Liderul Viktor Orban considera aceasta posibilitate deschisa si declara: "am reusit sa ne pastram sansele pentru o victorie in al doilea tur (...) Cine rade la urma rade mai bine". Chiar si Gyurcsany, care desi este optimist in privinta rezultatului final, a declarat: "Alegerile nu s-au terminat inca. Vom lupta pana la capat si vom iesi invingatori".

In vederea asigurarii unei majoritati in Parlament, aliantele cele mai probabile sunt, asadar, MSZP si Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ) condusa de Kuncze Gabor, iar de cealalta parte Fidesz/Uniunea Civica si Forumul Democrat Maghiar (MDF) condus de Ibolya David.

Partidul Socialist este insa privilegiat nu doar de rezultatul turului intai, ci si de faptul ca alianta acestuia cu SZDSZ este mai sigura decat aceea a Fidesz-ului cu MDF.

Reprezentantii Forumului Democrat au reprosat Fidesz, in timpul campaniei electorale, ca deriva spre o retorica populista si o politica economica temerara si au lasat sa se inteleaga ca ar fi dispusi sa formeze o alianta cu oricare dintre cele doua formatiuni principale. In plus Ibolya David, liderul MDF, a declarat ca partidul sau nu va face parte dintr-o coalitie decat daca i se va acorda postul de prim-ministru, conform BBC. "Am dori sa incepem negocierile cu MDF (Forumul Democratic Ungar) astazi si sa obtinem un acord de cooperare", a declarat Orban pentru televiziunea ungara.

Inainte de declaratia data BBC, Ibolya David negase ca partidul sau ar fi dispus sa intre intr-o coalitie cu Fidesz sau cu socialistii. Aceasta a declarat postului public de televiziune ca partidul nu va negocia cu nici unul dintre partidele mari in vederea unui pact pentru al doilea tur de scrutin.

David a reiterat ca MDF nu-si va "insela alegatorii" care nu au votat nici cu liderul Fidesz, Viktor Orban, nici cu premierul Ferenc Gyurcsany, ci au ales sa sprijine o alternativa de centru-dreapta.

Intrebata ce va face in cazul in care Fidesz si MDF vor obtine majoritatea in Parlament, ceea ce le-ar permite formarea Guvernului, David a precizat ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt mici. "Politicile Fidesz din ultimii ani au afectat profund relatiile dintre cele doua partide", a conchis ea.

Potrivit unei analize efectuate ieri de portalul Index.hu, principalul partid de opozitie are sanse sa castige alegerile in 54 de circumscriptii in cel de-al doilea tur de la 23 aprilie, dar chiar daca reuseste sa castige si in unele districte unde rezultatele nu sunt sigure, nu va obtine mai mult de 60-65 de mandate. Insa are nevoie de 75 de mandate pentru a castiga alegerile.

De cealalta parte este aproape sigur ca partidele de guvernamant MSZP si SZDSZ vor fi de acord sa se sprijine reciproc in fiecare circumscriptie.

Acest al 5-lea exercitiu electoral dupa caderea comunismului si primul dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana a fost marcat de o campanie extrem de personalizata in care s-a pus accentul pe preocuparile de ordin economic, temele recurente fiind nivelul de trai si somajul, Uniunea Europeana fiind destul de putin evocata. Viktor Orban, din partea partidului Fidesz, a mizat pe argumente in favoarea protectionismului economic cu scopul de a impulsiona mediul de afaceri ungar, protejandu-l de concurenta straina. De asemenea, acesta doreste sa promoveze interesele tarii in cadrul structurilor internationale NATO si UE. Rivalul sau, socialistul Ferenc Gyurcsany a pledat pentru o piata libera, pentru un parteneriat public-privat si investitii straine, a respins nationalismul si a pus accent pe cooperarea trans-atlantica. O victorie a socialistilor ar reprezenta totodata si o victorie personala pentru Gyurcsany, pentru ca a reusit sa preia cu succes conducerea unui partid slabit dupa plecarea lui Medgyessy si pentru ca ar deveni primul lider postcomunist ales pentru un al doilea mandat consecutiv.

Desi rezultatul final nu va fi dezvaluit decat dupa cel de-al doilea tur de scrutin din 23 aprilie, agenda viitorului prim-ministru pare deja stabilita. In vederea evitarii unei crize economice si indeplinirii criteriilor necesare adoptarii monedei unice pana in 2010, prioritatile imediate ale Ungariei sunt reducerea deficitului bugetar, cel mai ridicat din UE, si impulsionarea cresterii economice.



Primul tur

Partidul Socialist (MSZP) - 43,27% - impreuna cu Alianta Democratilor Liberi - 6,35% - au obtinut 114 mandate.

Coalitia Fidesz/Uniunea Civica si Partidul Crestin Democrat (KNDP) - 42,13% - au obtinut 98 de mandate.

Forumul Democrat Maghiar (posibil aliat al Fidesz) - 5,03% - a obtinut 2 mandate.



Vot pe muchie de cutit

Parlamentul Ungariei are 386 de deputati, insa nu toti ocupa fotoliile in legislativ in acelasi mod. Exista trei "categorii" de deputati, in functie de modul in care ei sunt alesi. Un numar de 176 de deputati sunt alesi prin scrutin majoritar uninominal in doua tururi. Alti 152 sunt alesi pe lista de partid prin scrutin proportional in fiecare judet al tarii, in vreme ce 58 de deputati sunt alesi de pe o lista nationala pentru a reflecta proportia votului pe tara al partidelor. Pentru ca un partid sa fie reprezentat in Parlament el trebuie sa primeasca, la votul proportional 5% din optiunile exprimate. La scrutinul majoritar uninominal este desemnat castigator candidatul care intruneste majoritatea absoluta a voturilor in primul tur. Turul doi de scrutin - pe 23 aprilie. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta majoritate, primii trei clasati se infrunta intr-un tur al doilea, in cazul nostru la 23 aprilie. Obisnuinta este ca cel de-al treilea clasat, (de-a lungul vremii acesta a fost, in aproape toate cazurile, cel al Aliantei Liber Democratilor) sa se retraga, lasandu-i sa se bata pe candidatii socialistilor si cei ai Fidesz. Potrivit BBC, aici, intelegerile politice sunt esentiale pentru ca voturile unui partid sau altul, care si-a retras candidatul, se duc spre cel ramas in cursa si la indemnul liderilor. Asadar, socialistii au avantajul relatiei bune cu Alianta Democratilor Liberi, in vreme ce Fidesz ar putea plati pentru faptul ca si-a ignorat o vreme aliatul -Forumul Democrat Maghiar. Compozitia finala a Parlamentului va fi cunoscuta doar dupa cel de-al doilea tur de scrutin din 23 aprilie, cand, pe langa invingatorii din circumscriptiile individuale, vor fi repartizate si cele 58 de mandate de pe lista nationala, proportional cu procentul de voturi aditionale obtinute la cele doua categorii: uninominal si de lista. Daca tendinta conturata in primul tur se confirma, iar Fidesz nu obtine un rezultat simtitor mai bun in turul doi, atunci alegerile din 2006 ar putea fi primul scrutin de dupa 1990 care se incheie cu victoria partidelor aflate la putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO