Politică externă

Socialistii bulgari paseaza opozitiei responsabilitatea formarii guvernului

29.07.2005, 19:21 13

Guvernul minoritar de coalitie propus de Partidul Socialist Bulgar (PSB) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) - formatiunea politica a etnicilor turci - nu a primit votul de investitura din partea parlamentului bulgar. Parlamentarii a trebuit sa aprobe, in prima faza, nominalizarea lui Serghei Stanisev in functia de prim-ministru. El a obtinut, la limita, increderea Legislativului bulgar, cu 120 de voturi pentru si 119 impotriva.

Intr-un vot ulterior insa, com-ponenta cabinetului propus de Stanisev a fost respinsa intrucat doar 117 parlamentari au votat pentru, in timp ce 118 s-au impotrivit.

Se presupune ca o parte din parlamentarii formatiunii radicale xenofobe "Ataka", care a votat initial in favoarea lui Stanisev, a respins ulterior cabinetul. Ataka contesta participarea etnicilor turci la formarea guvernului.

Partidul Socialist Bulgar, impreuna cu partenerii sai de coalitie, dispunea de 116 parlamentari dintr-un total de 240. Socialistii mai aveau nevoie de voturile a inca 5 reprezentanti ai opozitiei pentru a obtine votul de investitura.

Liderii "Ataka" au decis excluderea din partid a celor trei parlamentari l-au votat pe Serghei Stanisev in ciuda pozitiei oficiale a formatiunii. Surse din cadrul acestui partid sustin ca reprezentanti ai coalitiei PSB-MDL au incercat sa mituiasca, cu sume cuprinse intre 100.000 si 300.000 de leva, voturile parlamentarilor Ataka.

Dupa esecul cu care s-au confruntat, socialistii bulgari au anuntat, prin vocea liderului Stanisev, ca vor renunta la formarea guvernului, deoarece "nu vor sa obtina puterea cu orice pret".

Stanisev a atacat partidele de opozitie de orientare de centru-dreapta pentru ca nu au pus pe primul plan interesul national al Bulgariei de a avea un guvern stabil care sa pregateasca aderarea la Uniunea Europeana si ca au declansat o criza parlamentara. Acesta a mai adaugat ca va fi imposibila formarea unui guvern fara implicarea socialistilor sau a reprezentantilor Miscarii pentru Drepturi si Libertati. In ciuda esecului lui Serghei Stanisev de a forma guvernul, surse din cadrul PSB au anuntat ca pozitia acestuia de lider al partidului nu este amenintata.

Socialistii l-au anuntat ulterior pe presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, asupra hotararii lor de a renunta la mandatul incredintat de de a forma cabinetul. Analistii considera ca Parvanov ar putea lua in calcul incredintarea unui nou mandat partidului lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. Miscarea Nationala Simeon al II-lea s-a clasat pe locul al doilea la alegerile de pe 25 iunie, cu 22% din voturile populatiei.

"Din acest moment ramane la latitudinea presedintelui ce decizie va lua", a declarat Borislav Ralchev, unul din liderii MNS II, formatiunea politica care a guvernat Bulgaria alaturi de Miscarea pentru Drepturi si Libertati, incepand din 2001 si pana acum.

Reprezentantii MNS II s-au declarat optimisti asupra perspectivelor de a forma guvernul. Borislav Velikov, fostul presedinte al parlamentului bulgar si actual deputat, a spus ca decizia socialistilor de a renunta la mandatul incredintat de presedinte este perfect normala. "Este o parte a procesului democratic din Bulgaria si vad acest lucru ca pe ceva normal", a declarat Velikov.

Fostul ministru al integrarii europene, Meglena Kuneva, a declarat ca aceasta criza politica nu afecteaza sansele Bulgarei de a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, respingand astfel acuzele aduse de PSB. Kuneva a adaugat ca, dimpotriva, "Bulgaria a demonstrat ca are o democratie matura".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO