Politică externă

Siria sustine ca ar fi dispusa sa se retraga din Liban

25.02.2005, 00:00 15

Oficialitatile siriene au anuntat ieri ca ar fi dispuse sa-si retraga cele 14.000 de trupe amplasate in Liban.



Este o declaratie importanta, in conditiile in care exista o rezolutie a Natiunilor Unite in care i se cerea acesti tari sa-si retraga militarii din micuta tara vecina, militari care au poposit aici inca din timpul razboiului civil din Liban (1975-1990) si care erau perceputi ca trupe de ocupatie.



Anuntul i-a apartinut viceministrului afacerilor externe de la Damasc. Comentariile agentiilor straine de presa sugerau ca o astfel de declaratie nu ar fi aparut in urma cu o luna. Intre timp, fostul premier al Libanului (Rafic Hariri, care era din toamna un membru al opozitiei) a fost asasinat, iar Siria a fost acuzata mai fatis sau mai voalat ca nu ar fi fost straina de organizarea atentatului.



Moartea lui Hariri a facut ca in mai multe randuri populatia de la Beirut sa iasa in strada, cerand trupelor siriene sa plece acasa. De altfel, situatia politica din Beirut tinde sa se acutizeze, in conditiile in care opozitia (slabita mult dupa moartea lui Hariri si, oricum, slab reprezentata in Parlament) a cerut demisia guvernului actual si a presedintelui tarii, acuzati ca sunt sprijiniti de Damasc.



Opozitia este incurajata si de doua forte deloc de neglijat - pe de o parte de populatia care a iesit la proteste stradale in numar impresionant, pe de alta parte, de mai multe declaratii ale autoritatilor occidentale.



Oficialii sirieni au anuntat ieri ca discuta in acest moment cu omologii lor libanezi orarul si conditiile de retragere a celor 14.000 de militari sirieni.



Mai este nevoie de o precizare - Siria a facut aceste declaratii invocand rezolutiile Natiunilor Unite care specificau datele si conditiile retragerii trupelor siriene. Rezolutiile nu au fost respectate pana acum. Intre timp insa, administratia de la Casa Alba a pomenit, intr-un discurs din ce in ce mai vehement la adresa Siriei, de posibilitatea ca aceasta tara sa se confrunte cu sanctiuni economice din partea Natiunilor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO