Politică externă

Sinuciderile se tin lant n armata rusa

29.07.2004, 00:00 19

Sunt 109 soldati n Aramata rusa care s-au sinuci numai n primele sase luni ale acestui an.
Intr-un raport pe care l da publicitatii Ministerul Apararii de la Moscova, si care a fost preluat de BBC, se arata ca este vorba despre o crestere alarmanta a numarului celor care se sinucid - sunt cu 38% mai multi decat n aceeasi perioada a anului trecut.
Cei multi dintre cei care au disparut sunt tineri care se afla n cursul efectuarii stagiului militar. Se pare ca 60 dintre acestia au fost mpinsi la siucid de catre superiorii lor supusi fiind unui comportamen tiranic.
De asemenea, alti 420 de ostati ai armatei Federatiei Ruse au murit n primul semestru al acestui an n situatii cel putin ciudate - fie din cauza unor accidente, fie pentru ca -au mbolnavit si nu au fost tratati medical cum se cuvine. Cu alte cuvinte, sunt peste 400 de oameni care nu au murit pe campul de lupta. Exista si cazuri de soldati care si-au pus capat zilelor din ratiuni perosnale - fie ca aveau probleme acasa, n familie, fie din motive sentimentale - prietene care i-au parasit si alte cele, ale varstei.
Un procuror din cadrul Armatei este citat de BBC spunand ca s-au deschis o serie de anchete menite sa descopere cui i apartine vina acestei cresteri alarmante a numarului suicidelor.
Starea armatei ruse se degradeaza pe zi ce trece, comenteaza observatorii. Nici umbra nu a mai ramas din faima armatei sovietice. Reforma structurala si de mentalitate nu-si face curaj sa se manifeste, banii sunt din ce n ce mai putini, iar oamenii care si-au facut cariera militara sunt tot mai prost platiti.
Situatia pare sa fie mai rea pe zi ce trece numai daca facem o comparatie cu cifrele de anul trecut. Tot un raport al Ministerului Apararii, dar anual, indica 1200 de membri ai personalului militar care si-au pierdut viata n 2003 nafara campului de lupta. Este vorba tot despre mprejurari neelucidate, despre accidente stupide, de comportament tiranic si, n multe cazuri, de sinucideri. In anul trecut, din raportul citat, reiese ca peste 2000 de militari - n cea mai mare parte baieti care erau n primul an al stagiului militar, erau nregistrati ca avand nevoie de consiliere psihologica de vreme ce puteau fi considerati victime ale tiraniei superiorilor. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO