Politică externă

Serviciile speciale il cred pe Saddam ranit

24.03.2003, 00:00 16

Presedintele irakian Saddam Hussein ar putea fi ranit, iar fiul sau cel mare Udai ar putea fi mort, ca urmare a primelor bombardamente din noaptea de miercuri spre joi, potrivit unor date ale serviciilor speciale, insa aceste informatii sunt privite cu precautie de coalitie.
Premierul britanic Tony Blair s-a intalnit cu principalii sai ministri si a fost informat despre presupusa ranire a liderului de la Bagdad, in timpul primelor atacuri asupra capitalei irakiene, relata presa britanica de ieri.
"Ranile suferite de Saddam Hussein sunt de asemenea natura incat a avut nevoie de o transfuzie", a declarat un responsabil, sub acoperirea anonimatului, citat de Sunday Telegraph, care nu precizeaza daca sursa citata este un oficial american sau britanic.
"Din nefericire nu a fost ranit grav", a adaugat acesta. "Credem ca este inca in viata. Suntem de parere, de asemenea, ca fiul sau Udai a fost ucis sau grav ranit in acelasi atac", a mai apreciat acesta.
In editia de ieri The Independent a relatat ca Tony Blair si principalii sai ministri au fost informati, sambata dimineata, despre soarta lui Saddam Hussein.
Anterior, ministrul australian de externe Alexander Downer afirmase ca Saddam Hussein ar putea fi ranit sau chiar mort. "Este foarte posibil sa fie mort sau ranit grav... dar trebuie sa ramanem prudenti si sa continuam operatiunile  pe baza presupunerii ca este in viata, chiar daca nu mai este cazul", a subliniat, ieri, Downer. 
In ciuda acestor informatii, televiziunea de stat irakiana a transmis, sA„smbata seara, imagini de la trei reuniuni prezidate de presedintele irakian, in tinuta militara. Televiziunea a relatat ca participantii la una dintre aceste reuniuni s-au aratat "satisfacuti de rezistenta si eroismul fortelor armate irakiene fata de militarii americani si britanici", insa nu a precizat data la care au avut loc aceste reuniuni. Doua dintre intalnirile cu principalii consilieri ai presedintelui irakian au avut loc intr-o incapere cu pereti de culoare alba si fara ferestre, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa aprecieze ca ar putea fi vorba despre una dintre sosiile presedintelui irakian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO