Politică externă

Seful UE si-a preluat mandatul, Uniunea intra intr-o noua era

01.12.2009, 23:10 22

Drept urmare, Herman Van Rompuy si Catherine Ashton si-auinceput ieri mandatele de presedinte al Uniunii Europene, respectivde ministru de externe al UE, cele mai importante noutati aduse deTratat.

O ampla ceremonie, organizata de Guvernul portughez, presedintiasuedeza a UE si de Comisia Europeana, urma sa aiba loc in Lisabonapentru a sarbatori evenimentul.

"Azi se deschide o noua era a cooperarii in cadrul UE. PrinTratatul de la Lisabona, care intra in vigoare, Uniunea Europeanadobandeste instrumente care ii permit sa faca fata unor noiprovocari", a subliniat prim-ministrul suedez Fredrick Reinfeldt, acarui tara detine presedintia UE.

"Tratatul de la Lisabona pune cetatenii in centrul proiectuluieuropean. Ma bucur ca, in prezent, beneficiem de institutiileadecvate care pot sa genereze si o perioada de stabilitate, astfelincat ne putem concentra intreaga energie pe realizarea a ceea ceeste important pentru cetatenii nostri", a declarat presedinteleComisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Primul presedinte al UE si-a inceputmandatul

Fostul premier belgian Herman Van Rompuy, cel care in viitoriidoi ani si jumatate va fi presedintele Consiliului European(liderii de state si de guvern ai UE) si-a inceput ieri mandatul cuo vizita in Slovenia.

"Cuvintele mele cheie vor fi continuitate si coerenta", asubliniat Van Rompuy la Ljubljana.

Cealalta functie importanta creata de Tratatul de la Lisabona -cea de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa sisecuritate comuna - a fost preluata de Catherine Ashton. Ea il vainlocui astfel pe Javier Solana, care timp de zece ani a fost sefuldiplomatiei europene, si va conduce Serviciul de Actiune Externa,un "gigant diplomatic" care va avea circa 7.000 de angajati.

Britanica Ashton va fi si comisar european pentru afacerigenerale in viitorul Executiv european, dupa cum prevede Tratatulde la Lisabona. Presedintele Comisiei Europene, Jose ManuelBarroso, a impartit deja portofoliile intre statele membre ale UE,audierile comisarilor urmand sa inceapa in Parlamentul European inianuarie.

Aceste doua personalitati vor trebui insa sa convinga. Putincunoscut, Van Rompuy a dezamagit sustinatorii unei personalitatiapte sa vorbeasca de la egal la egal cu Statele Unite si China.Baroneasa Ashton este criticata din cauza lipsei de experienta si aostilitatii traditionale a Londrei fata de orice forma dediplomatie supranationala.

Presedintele Consiliului European inlocuieste presedintiasemestriala actuala, dar numai in cadrul reuniunilor la nivelulliderilor, in timp ce Inaltul reprezentant al UE pentru politicaexterna si securitate comuna va asigura presedintia permanenta areuniunilor ministrilor de externe ai UE.

Presedintia semestriala, ce va fi preluata de la 1 ianuarie deSpania, va continua sa organizeze alte reuniuni pe diferite teme lanivel ministerial.

Ce aduce nou Tratatul de la Lisabona

In afara de cele doua posturi de conducere, cea mai mare noutateadusa de Tratatul de la Lisabona este faptul ca UE devine subiectde drept international si poate negocia ca o entitate cu stateleterte.

De asemenea, modalitatea de vot in Consiliul UE se va schimba.Spre exemplu, daca in prezent o lege propusa in Consiliul UniuniiEuropene poate fi adoptata prin majoritate calificata cu 74% dinvoturi, care sa reprezinte 62 de procente din populatie, din 2014,potrivit Tratatului de la Lisabona, va fi nevoie de 55% dinvoturile acordate statelor in Consiliu, voturi care sa reprezinte65% din populatia UE.

In plus, parlamentele nationale primesc un cuvant mai importantde spus in adoptarea legislatiei europene, ele putand sa aducaamendamente inainte ca un proiect de lege sa fie promovat deComisia Europeana.

Un proces indelungat

Tratatul de la Lisabona, semnat in 2007 in capitala portugheza,a intrat in vigoare dupa opt ani de discutii.

In cei opt ani, Uniunea Europeana s-a extins cu inca 12 state sia ajuns la aproape 500 de milioane de locuitori.

Drumul pana la Tratatul de la Lisabona a fost unul plin deobstacole. Prima forma a tratatului, proiectul de Constitutie al UEa fost respins in 2005 de Franta si de Olanda in urma unuireferendum. Anul trecut, irlandezii au facut la fel si au respinsTratatul de la Lisabona, o forma mai simpla a proiectului deConstitutie, in urma unui referendum.

OK-ul irlandezilor a venit in luna octombrie in urma unui aldoilea referendum. Ultimul mare obstacol in calea ratificariidocumentului de catre toate cele 27 de state membre ale UE a fostpresedintele ceh Vaclav Klaus, care a amanat semnareatratatului.

Ce se schimba

  • Consiliul European (format din liderii statelor membre ale UE,care se reunesc de patru ori pe an) va avea un presedinte ales pe operioada de 2,5 ani. Acest post este numit si presedinte al UE siva fi ocupat de fostul premier belgian Herman Van Rompuy
  • UE va avea un ministru de externe - in persoana lui CatherineAshton - sub denumirea Inalt reprezentant al UE pentru afaceriexterne si securitate comuna. Ashton va fi si unul dinvicepresedintii Comisiei Europene
  • UE primeste personalitate juridica, ceea ce inseamna ca vaputea negocia ca un bloc cu statele terte
  • Parlamentul European va avea un mai mare cuvat de spus inadoptarea celei mai mari parti a legislatiei Uniunii Europene
  • Deciziile in Consiliul UE (ministrii statelor membre, reunitipe domenii) se vor lua mai usor, prin majoritate calificata, cu 55%din voturi, care sa reprezinte 65% din populatie
  • Rolul parlamentelor nationale va creste si vor putea ficonsultate in adoptarea legilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO