Politică externă

Se tulbura apele in Liban

23.02.2005, 00:00 17

Opozitia libaneza a anuntat ca va introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului de la Beirut, care este sprijinit de Siria. Opozitia, careia i se alaturase din luna octombrie a anului trecut si fostul premier Rafic Hariri, asasinat saptamana trecuta, a acuzat guvernul in functie ca nu ar fi strain de atentat.



De cand a fost ucis fostul premier libanez (care timp de cinci mandate a detinut inalta functie si care a fost considerat principalul restaurator al Libanului), opozitia a cerut demi-terea actualului cabinet, dar a reluat si mai puternic solicitarea ca trupele siriene (14.000) sa plece din Liban.



Demersul care are ca tinta demiterea guvernului, cu alte cuvinte obtinerea votului de neincredere, nu are prea mare succes, in conditiile in care guvernul, ca si presedintele tarii, Emile Lahoud, detin majoritatea in Parlament.



Aceste declaratii ale opozitiei libeneze nu sunt insa fara efect. De la asasinarea lui Hariri s-au inmultit declaratiile liderilor din lumea araba si din Occident care - fie raspicat, fie mai voalat - aduc in actualitate retragerea trupelor siriene din Liban.



George Bush, de pilda, a numit, pentru prima data de multa vreme, trupele stationate in Liban drept trupe de ocupatie.



Acestor declaratii li se adauga si protestele fara precedent in ultimii 15 ani care s-au desfasurat acum doua zile la Beirut. Mii de oameni au acuzat atunci Siria ca a pus la cale atentatul caruia i-a cazut victima Hariri, dar, mai important, au cerut plecarea militarilor proveniti din tara vecina.



Ca protestele nu au fost in van a dovedit-o o declaratie oficiala facuta publica la Damasc. Este vorba despre anuntul Siriei potrivit caruia in curand (ce-i drept nu s-a indicat o data exacta) aceasta tara va incepe sa-si cheme acasa o parte din cele 14.000 de trupe stationate aici inca din timpul razboiului civil care a sfasiat Libanul intre 1975 si 1990.



Multi observatori sunt de parere ca o astfel de declaratie nu ar fi existat daca nu s-ar fi consemnat asertiunile occidentale si, fireste, daca nu ar fi avut loc protestele de strada de la Beirut.



Dar in cadrul acestor evenimente s-a vorbit si despre aflarea asasinilor. Nu se stie nici acum cine anume a detonat bomba care a facut 15 victime si care a ranit 125 de persoane. Se vorbeste despre o ancheta internationala, dar, in acelasi timp, autoritatile libaneze si cele siriene sunt presate sa demareze investigatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO