Politică externă

Sarkozy: „Voi deveni un francez printre francezi”

Sarkozy: „Voi deveni un francez printre francezi”
08.05.2012, 00:03 724

"După 35 de ani de politică, după zece ani la cele mai înalte niveluri ale guvernului, după cinci ani ca şef al statului, voi deveni un francez printre francezi", a declarat fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy în discursul în care şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale.

Eşecul în alegeri nu a fost o surpriză. Preşedintele a fost pedepsit pentru rata şomajului ajunsă la maximul ultimilor 12 ani, pentru datoria publică record şi stilul de viaţă exuberant pe care l-a manifestat de-a lungul mandatului.

Celebrarea victoriei în prezidenţialele din 2007 la un restaurant de lux şi o vacanţă petrecută pe iahtul unui miliardar n-au făcut decât să dea apă la moară criticilor lui Sarkozy. "Dacă francezii ar avea locuri de muncă şi mai mulţi bani în buzunare, ar fi mai încrezători şi dispuşi să ierte", a explicat Laurent Dubois, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris.

Exuberanţa l-a ajutat pe Sarkozy să se înscrie pe lunga listă de victime ale crizei, alături de şefi de state şi de guverne din Irlanda, Portugalia, Grecia, Italia, Spania, Slovenia, Slovacia, Olanda şi, mai recent, România.

La începerea mandatului, Sarkozy, un outsider cu origini ungare, era cel mai popular lider al Franţei de după generalul Charles de Gaulle, un erou al celui de-al Doilea Război Mondial şi fondatorul celei de-A Cincea Republici.

Când şi-a anunţat candidatura pentru al doilea mandat, Sarkozy era cel mai antipatic preşedinte în funcţiune.

Antipatia publicului faţă de Sarkozy a fost alimentată de divorţul răsunător al acestuia, primul al unui preşedinte în funcţie şi apoi de curtarea, cu tente publice, a fotomodelului Carla Bruni, devenită între timp a treia sa soţie.

Preşedintele s-a folosit de o conferinţă de presă în ianuarie 2008 pentru a anunţa că relaţia sa cu Bruni este "serioasă". Cei doi s-au căsătorit în februarie 2008 la palatul Elysée.

Tot în februarie 2008, Sarkozy a fost surprins de televiziuni, la un târg agricol, folosind expresii vulgare la adresa unui om care a refuzat să-i strângă mâna.

Preşedintele a încercat să se disculpe, declarând că s-a comportat ciudat din cauza problemelor din cea de-a doua căsătorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO