Politică externă

Sarkozy pregateste o ampla reforma a statului francez

14.12.2007, 18:00 13

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a prezentat 80 de masuri-soc menite sa simplifice modul de functionare a administratiei publice, sa reduca costurile administrative si sa furnizeze mai multe servicii pentru mediul de afaceri si indivizi.
Noile masuri anuntate in urma unor verificari financiare detaliate a ministerelor si a resurselor acestora pot reprezenta cea mai ambitioasa reforma din ultimii 50 de ani a celei mai costisitoare birocratii din Europa. Intreg procesul are drept scop micsorarea influentei guvernului central si reducerea costului procedurilor birocratice din mediul de afaceri cu 25%, ceea ce ar aduce firmelor profituri de aproximativ 15 miliarde de euro pe an.
Aceste noi masuri fac referire la ceea ce sustine cabinetul francez, si anume ca statul se afla sub tensiune, comenteaza cotidianul economic Les Echos. Reforma este esentiala pentru Franta, daca se doreste reducerea deficitului bugetar si a datoriilor si marirea ratei de crestere economice.
"Masurile reprezinta o revolutie pentru administratia noastra publica", a declarat presedintele Sarkozy la Palatul Elysee in fata ministrilor. Pentru prima data, acest subiect a fost discutat la Elysee de catre Nicolas Sarkozy inconjurat de guvernul premierului Francois Fillon. Simplificari juridice, dezvoltarea electronica, reorganizarea statului la nivel local si profesionalizarea gestionarii resurselor umane sunt doar cateva dintre prioritatile guvernului, elaborate cu ajutorul din ultimele cinci luni a peste 240 de firme de audit angajate de ministere.
Masurile au fost anuntate de presedinte in urma investigatiilor facute de 24 de firme de audit, care au lucrat impreuna cu angajati ai ministerelor. Printre acestea se numara BearingPoint, Roland Berger, Ernst & Young si Deloitte, Accenture, Capgemini si Boston Consulting.
Sarkozy a propus reducerea numarului de ministere si departamente din cadrul guvernului. Sediile serviciilor militare vor fi grupate la o periferie de langa Paris, intr-o singura cladire, numita de presa Pentagonul francez. Cu toate acestea, noile propuneri sustinute de Sarkozy inca din timpul campaniei electorale sunt pe cale sa nasca noi revolte din partea functionarilor publici.
Printre masurile propuse de liderul de la Elysee se mai numara si schimbarea modului de a actiona al guvernului pe teritoriul tarii, rolul prefectilor fiind marit. Trimisii guvernului in teritoriu nu vor mai avea puteri mai mari decat prefectii regionali.
Numarul directiilor regionale si departamentale (agricole, industriale, de cercetare, de resurse umane, culturale, de mediu etc.) vor fi impartite in trei. Dupa cum a declarat Eric Woerth, ministrul pentru buget si cheltuieli publice, principalul scop al acestor masuri este simplificarea vietii de zi cu zi a francezilor.
De aceea, cartile de identitate si pasapoartele vor fi furnizate de primarii, mai multe servicii online vor fi aduse prin "call-center-uri", iar divortul de comun acord se va realiza fara a se ajunge in fata unui judecator. Franta este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai birocratizate state din Europa. Impozitarea in raport cu PIB-ul este de 44%, cea mai mare din Uniunea Europeana.
La momentul actual sunt 5,1 milioane de functionari publici, incluzand profesori, medici si angajati ai guvernului. Unul dintre motivele pentru care statul e "umflat" este ca atunci cand consiliile locale si regionale au fost reduse, nu s-a intamplat acelasi lucru si la nivel central. Sarkozy a declarat ca Franta cheltuieste 1 miliard de euro pe an doar in cadrul cheltuielilor administrative, potrivit Financial Times. Daca banii vor fi cheltuiti proportional, la fel ca in Germania, cheltuielile vor ajunge la 850 de milioane de euro.
Cu toate acestea este neclar cum aceste reforme vor reduce cheltuielile publice, scrie FT. Guvernul a afirmat in mai multe randuri ca numarul functionarilor publici va fi redus cu 100.000 in urmatorii cinci ani, dar jumatate din profitul obtinut va fi folosit pentru cresterea salariilor si noi beneficii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO