Politică externă

Sarkozy face declaratii de dragoste Americii

14.09.2006, 19:52 16

Ministrul de interne Nicolas Sarkozy isi pregateste terenul pentru candidatura la Presedintia Frantei, detasandu-se de liniile generale ale politicii externe franceze.
El s-a aflat intr-o vizita de patru zile in SUA pentru a-si exprima solidaritatea cu poporul american la comemorarea a 5 ani de la atentatele din 11 septembrie, iar cuvintele sale la adresa Americii au iesit din cheia obisnuita a administratiei de la Paris.
"Poporul francez iubeste America, iar criticile din mass-media franceze la adresa SUA nu reprezinta adevaratele sentimentele ale cetatenilor", a declarat Sarkozy, care a tinut sa enumere in discursul sau care sunt acele lucruri care ii tin pe francezi atasati de cultura americana: burgerii si pizza, serialele TV, filmele, jeansii, dar si modelul economic, cel monetar sau politica militara. "Orice parinte francez vrea sa-si trimita copiii la scoala in SUA", a subliniat ministrul de interne. Analistii au remarcat ca Sarkozy nu a vorbit prea mult despre actuala adminstratie Bush, pentru care clasa politica de la Paris are cel mult sentimente reci, ci si-a indreptat discursul catre americani si legaturile dintre cele doua popoare.
Alegerile prezidentiale sunt programate sa aiba loc in Franta in mai putin de un an de zile, iar Sarkozy este cel mai bine clasat candidat al dreptei, inaintea premierului Dominique de Villepin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO