Politică externă

Sarkozy cauta sprijin pentru un rol sporit al Frantei in NATO

27.03.2008, 18:20 15

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a inceput o vizita de doua zile ieri in Marea Britanie, cu speranta obtinerii sprijinului premierului Gordon Brown pentru reintrarea triumfala a Frantei in Comitetul militar integrat al NATO dupa 40 de ani de absenta.
Sarkozy si sotia sa, Carla Bruni, au fost primiti ieri de Regina Elisabeta a II a si printul Philip la scurt timp dupa ce au aterizat pe aeroportul Heatrow din Londra, unde au fost intampinati de catre Printul Charles si Ducesa de Cornwall. Aceasta este prima vizita de stat la Londra a unui presedinte francez din ultimii 12 ani.
Inainte de a sosi la Londra, liderul de la Elysee a facut apel la "o frater-nitate franco-britanica", apreciind ca cele doua state ar trebuie sa colaboreze strans pe teme precum imigratia si terorismul. De altfel, Brown si Sarkozy sunt asteptati sa prezinte un plan comun privind combaterea imigratiei ilegale, ce va include o serie de masuri privind intensificarea controalelor la frontiera si o actiune pentru repatrierea solicitantilor de azil ale caror cereri au fost respinse.
Sarkozy a atras atentia asupra faptului ca Europa si Marea Britanie au nevoie una de cealalta.
"Cine se poate gandi ca putem construi Europa de maine fara Marea Britanie? Cine se poate gandi ca Marea Britanie va putea trai singura, ignoranta fata de Europa care se afla la 30 de kilometri de insula? Dar cine poate gandi un asemenea lucru? Una are nevoie de cealalta", a declarat Sarkozy, cu cateva ore inainte de inceperea vizitei sale, pentru postul de radio BBC.
Relatiile dintre Franta si Marea Britanie s-au racit odata cu izbucnirea razboiului din Irak, asupra caruia Jacques Chirac si Tony Blair au avut pareri antagonice. Chirac a preferat o apropiere de Germania, distantandu-se de Statele Unite ale Americii si implicit de Marea Britanie. Odata cu alegerea lui Sarkozy in functia de presedinte al Frantei, acesta a incercat indreptarea relatiilor cu SUA. De asemenea, fondul politic este favorabil pentru o reapropiere fata de SUA si Marea Britanie, razboiul din Irak nemaifiind "in lumina reflectoarelor".
Unii analisti sunt de parere ca Sarkozy doreste o apropiere fata de Marea Britanie, deoarece relatiile cu Germania scartaie. Axa Paris-Berlin a dominat in mod traditional Uniunea Europeana.
Inca din vara anului trecut, Sarkozy si-a exprimat dorinta de a reintroduce Franta in Comitetul militar al NATO, dupa ce Charles de Gaulle a decis retragerea acesteia in 1966. Subiectul se va afla pe masa discutiilor la summit-ul NATO de la Bucuresti de saptamana viitoare, iar Sarkozy cauta sa isi gaseasca sustinatori puternici, precum Marea Britanie.
Pe agenda de ieri a presedintelui francez s-a aflat si un discurs in fata celor doua Camere ale Parlamentului britanic, dar si un banchet la Castelul regal Windsor.
Nicolas Sarkozy se va intalni astari cu premierul Gordon Brown, cu care va discuta diferite subiecte, de la criza financiara globala la Afganistan. Cei doi lideri vor cere reformarea institutiilor financiare internationale pentru rezolvarea crizei financiare.
In cadrul intalnirii cu Brown, cei doi lideri sunt asteptati sa semneze un acord privind construirea unei noi generatii de centrale nucleare si exportul de tehnologie nucleara pentru comunitatea internationala, in cadrul eforturilor de a combate schimbarile climatice.
De asemenea, in discutia despre Afganistan, Sarkozy isi va reitera intentia, dupa cum a declarat in mai multe randuri, de a trimite mai multe trupe in Afganistan, deoarece NATO nu "isi poate permite sa piarda" razboiul impotriva terorismului.
"Ne permitem noi, Alianta, aliatii, sa pierdem in Afganistan? Raspunsul este nu. Deoarece in Afganistan are loc o parte din lupta impotriva terorismului mondial, deci trebuie sa castigam", a subliniat Sarkozy cu cateva ore inaintea vizitei.
Cei doi vor sustine in cadrul Consiliului de Securitate al ONU (unde Franta si Marea Britanie sunt membri permanenti) o reprezentanta permanenta a Organizatiei Natiunilor Unite in Africa.
Carla Bruni, care vorbeste fluent limba engleza, va acapara multa atentie in cadrul vizitei, fiind invitata de onoare la pranzul dat azi de sotia premierului Gordon Brown, Sarah.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO