Politică externă

Saddam lupta in ilegalitate impotriva SUA

09.07.2003, 00:00 17

Saddam Hussein continua sa se joace cu nervii americanilor, la mai bine de doua luni de la incetarea razboiului din Irak, pe 9 aprilie. Vinerea trecuta, Al Jazeera a difuzat o caseta cu un discurs rostit de Saddam Hussein, care cere declansarea razboiului sfant, jihadul, contra "invadatorilor" am Caseta de 20 de minute difuzata contine un discurs. Saddam Hussein sustine ca inregistrarea a fost facuta pe 14 iunie, ca se afla inca in Irak si cere ca "brigazile jihad" sa lupte impotriva ocupatiei americane. Conform CNN, Saddam s-a adresat astfel poporului irakian: "Frati si surori, am vesti bune pentru voi. Celulele si Brigazile jihad au fost organizate. Vreau sa va informez ca fratii mei si membrii conducerii sunt in Irak. De aceea, ii salut si ii salut si pe mujahedinii din inchisori. "Ceea ce ei au numit arme de distrugere in masa a fost o acoperire pentru adevaratele lor intentii. Ii intreb pe invadatori: unde sunt armele?", spunea Saddam Hussein.
 Saddam Hussein a fost si in timpul mandatului inconjurat de mister. Niciodata nu se stia daca el era cu adevarat cel care aparea in public sau era vorba de una din numeroasele sale sosii. S-a comportat la fel si in timpul razboiului, aparand din cand in cand la televiziune, cu mesaje mobilizatoare. Niciodata nu s-a stiut daca era vorba intr-adevar despre el sau casetele erau niste falsuri. Dupa incetarea razboiului, nu s-a aflat unde sunt Saddam si fii sai Uday si Qusay. Ahmed Chalabi, unul din liderii irakieni in exil, avertiza in urma cu catva timp ca Saddam este inca in viata si s-ar ascunde chiar in Irak, in apropiere de regiunea natala, Tikrit.



Un cap care valoreaza 25 mil. dolari
Conform Washington Times, CIA a informat "dupa analiza tehnica a inregistrarii, ca este foarte probabil sa fie chiar vocea lui Saddam Hussein". Purtatorul de cuvant al CIA, Bill Harlow, a declarat, citat de CNN, ca desi vocea este a fostului presedinte, agentia nu poate confirma ca inregistrarea a fost facuta intr-adevar pe 14 iunie. Interventia televizata a lui saddam Hussein vine pe fondul intetirii rezistentei irakiene. De la incetarea razboiului, in Irak au murit 30 de soldati americani, inclusiv ieri existand doua victime. Saptamana trecuta, exact inainte de aparitia discursului televizat, administratorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer III  a anuntat ca SUA ofera 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Saddam sau pentru o dovada de netagaduit a mortii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO