Politică externă

Saddam Hussein scrie poezii si cultiva flori. In inchisoare

27.07.2004, 00:00 29

Fostul dictator irakian Saddam Hussein se delecteaza in inchisoare cu lecturi din Coran, scrie poezii si cultiva flori. Informatiile au fost dezvaluite de un ministru din guvernul interimar de la agdad care l-a vizitat in inchisoare si, apoi, si-a povestit impresiile cotidianului britanic The Guardian.
Inchisoarea nu se stie precis care anume este, dar se stie ca se afla pe teritoriul irakian, desi este pazita inca de militari americani. Locuieste intr-o solitudine totala (desi ceilalti fosti colaboratori ai sai tau mai multi intr-o celula sau au prilejul sa se intalneasca in timpul orelor care le sunt destinate pentru relaxare prin miscare).
Celula sa este vopsita in alb, are trei metri latime si patru metri lungime. Are si aer conditionat. Saddam Hussein mai are acces si la un barbier, ca si la dus, are la dispozitie trusa cu pieptane, periuta si pasta de dinti, sampon, deodorant si altele de care are nevoie.
Starea sanatatii sale nu este in pericol - ia medicamente pentru hipertensiune arteriala. A luat si antibiotice pentru o infectie la prostata, insa a refuzat testul care i-ar fi spus daca are sau nu cancer in zona respectiva (frecvent intalnit la varsta lui).
Regimul de care se bucura se poate spune ca nu este deloc privationit. Nu are, ce-i drept, acces la radiori, televiziuni sau ziare. Dar Crucea Rosie, care l-a vizitat pana acum de doua ori (ca sa verifice conditiile in care este detinut) i-a lasat 145 de carti. Dupa spusele ministrului pentru drepturile omului din guvernul Allawi, preferatele sale sunt versetele coranice, pe care le studiaza in fiecare zi. Nu isi petrece timpul doar citind. Mai si scrie. Poezii. Una dintre ele este despre Bush, dar nu a fost citita de catre vizitatorul sau (care este de origne kurda - adica exact etnia pe care a prigonit-o si pe care a exersat puterea de distrugere a armelor chimice in anii 80).
Langa celula, in curtea inchisorii, se afla o mica gradina de flori - de care se pare ca fostul dictator irakian se simte atras. Ingrijeste cateva tufisuri si rasaduri si chiar a decorat cu pietricele albe zona din jurul unui micut palmier.
Desi a tinut dieta o vreme considerabila, acum a descoperit deliciile dulciurilor americane - ii plac briosele si fursecurile. Mananca zilnic acum, de mai multe ori pe zi, meniul sau fiind masurat in calorii. Nu-i lipsesc fructele (prune si portocale, merele) si legumele proaspete (broccoli, dar si orez sau cartofi), dar nici carnea.
Saddam Hussein se pregateste pentru procesul care va debuta in curand, in care este acuzat de genocid. De altfel, cand i s-a citit rechizitoriul nu a recunoscut legitimitatea instantei.
Intre timp, in Irak, inafara inchisorii in care Saddam Hussein se pare ca se simte demoralizat (dupa cum spune vizitatorul sau) violentele nu contenesc.
Ieri, de pilda, unul dintre adjunctii ministrului de interne, cel insarcinat cu relatiile dintre comunitatile etnice irakiene, a fost ucis, impreuna cu doua dintre garzile sale de corp. A fost vorba despre un nou atentat.
O alta stire care facea inconjurul lumii, venita tot din Irak, vorbea despre intentia unora dintre gherilele rebelilor irakieni de a incepe executarea ostaticilor. Rapitorii spuneau, prin intermediul televiziunii lor preferate, Al Jazeera, ca incepand de ieri, aveau sa-i ucida pe soferii de camioane pe care i-au luat in custodie saptamana trecuta. Sunt trei indieni, trei kenieni si un egiptean, care nu sunt nici militari si nici nu reprezinta tari care sa aiba trupe pe teritoriul Irakului.
Saddam Hussein mananca briose si scrie poezii. Despre George Bush!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO