Politică externă

Saddam Hussein, in fata justitiei irakiene

01.07.2004, 00:00 23

Saddam Hussein, impreuna cu alti 11 locotenenti ai sai, a fost prezentat, ieri, unui tribunal irakian, dupa ce aceasta tara a preluat custodia fostului dictator.
Fizic, Saddam Hussen va fi pazit tot de catre americani. Dupa deferirea in fata justitiei, va urma incriminarea propriu-zisa si, de aici inainte, va incepe procesul.
Saddam Hussein risca  pedeapsa cu moartea. Aceasta  fusese abolita imediat ce trupele americane au preluat controlul in Irak. Noile autoritati irakiene insa vorbesc de reintroducerea pedepsei supreme.
Presedintele irakian, Ghazi al-Yawar, a fost citat de Reuters cu o declaratie potrivit careia guvernul interimar de la Bagdad ar intentiona sa reintroduca pedeapsa cu moartea. Ar fi vorba despre o decizie care ar nuanta valabilitatea acestei pedese, in sensul ca r fi amnistiati aceia dintre fostii lideri irakieni care nu au mainile patate de sange. Si un oficial din cadrul guvernului interimar al lui Iyad Allawi este citat in acelasi sens.
Rechizitoriul impotriva lui Saddam Hussein se pare ca va contine, asa cum sustin cei de la Associated Press, acuzatia de crima impotriva umanitatii pentru masacrarea kurziolor in 1988, pe aceea de a invada Kuweitul. De asemenea, intre vinele care i se vor imputa fostului dictator s-ar putea sa fie mentionat si rzboiul cu Iranul din timpul anilor 80. El este acuzat ca ar fi ordonat uciderea si torturarea a mii de oameni pe parcursul celor 35 de ani de conducere baath-ista pe teritoriul acestei tari.
Autoritatile irakiene, carora li s-a transferat suveranitatea mai devreme decat fusese programat, sustin ca procesul care i se intenteaza lui Hussein va fi unul drept, impartial.
Avocatul fostului dictator, un francez angajat de sotia lui Hussein, a declarat ca acesta va recuza orice instanta . Se pare ca Saddam Hussein nu recunoaste noua forma de organizare statala de la Bagdad. Aparatorul este de parere ca va fi vorba despre un simulacru de proces, care va dovedi setea de razbunare la adresa fostului lider irakian.
Despre viitorul proces, insarcinatul din guvernul de la Bagdad cu securitatea si apararea a spus ca va fi un proces corect, in care Hussein risca pedeapsa cu moartea, dar in care nu vor fi permise chemari la bara dintre cele care vor face sa treneze judecata. Este o aluzie la procesul lui Slobodan Milosevic, care a chemat la audiere mai multi sefi de stat. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO