Politică externă

Saddam a trimis rachete Scud in Kuweit

21.03.2003, 00:00 16

In urma atacurilor americane in Irak, de ieri dimineata, un civil a murit si mai multi au fost raniti, au anuntat autoritatile de la Bagdad. Ministrul irakian al Informatiei Mohamed al-Sahhaf a declarat ca civilul a fost ucis in apropierea postului de frontiera Rotba, din vestul tarii. Civilii au fost raniti dupa ce a fost lovita una dintre cladirile postului irakian de televiziune din provincia al-Anbar, situata la 100 de kilometri vest de Bagdad.
Potrivit responsabilului irakian, atacurile impotriva Bagdadului au vizat de fapt zona limitrofa Daura, din vestul orasului.
La cateva ore dupa raidul american, irakienii au ripostat lansand cinci rachete Scud in directia Kuweitului. Una dintre ele a fost interceptata de o racheta Patriot. Postul kuweitian de televiziune a prezentat la scurt timp imagini cu resturile rachetei Scud, in timp ce acestea erau verificate de militari americani. Tirurile irakiene nu s-au soldat ci victime, a anuntat imediat un oficial al Guvernului kuwaitian. Sirenele de alarma au rasunat din nou, a anuntat televiziunea din Kuweit, care si-a intrerupt programele pentru a anunta stare de alerta. Mai tarziu, irakienii au lansat doua rachete sol-sol, care au lovit zone din desertul din nordul Kuwaitului, fara a face victime, a confirmat Ministerul kuwaitian al Apararii, conform AFP.
Cele doua rachete irakiene, cu raza medie de actiune (100 de kilometri), au cazut in regiunea Mutlaa, din nordul tarii. Rachetele cantareau, fiecare, cate trei tone si aveau focoase conventionale, a precizat ministerul, citat de posturile de radio si de televiziune.
Militarii kuwaitieni si americani si-au pus mastile de gaze si costumele speciale de protectie impotriva armelor chimice, nucleare si biologice, dupa producerea celor doua explozii puternice, la Mutlaa.
Undele de soc ale acestor explozii au fost resimtite pana in capitala emiratului, situata la o distanta de zeci de kilometri de locul unde au cazut rachetele.
La Bagdad, autoritatile au denuntat "actiunea flagranta" si vorbesc la televiziunea publica despre soldatii americani calificandu-i "mercenari si criminali". Sansele irakienilor civili de a ramane in viata depinde inclusiv de contul din banca. Marele cartiere ale comerciantilor prosperi de la Bagdad si ale nomenclatirii baasiste (partidul la putere) pareau pustii dupa primele atacuri. Ei au avut timp sa plece spre Iordania, Siria sau alte state, relata, ieri Le Monde. Dar si posibilitatea. Un taxi, pe care cu greu il gasesti, il platesti de sase ori mai scump decat pretul obisnuit (1.200 de dolari). Ieri dupa amiaza, strazile orasului de cinci milioane si jumatate de locuitori erau aproape goale. Vehiculele erau din ce in ce mai rare. Scolile si universitatile inchise. Cei care schimbau, ilegal, moneda nationala-dinarul- pe strada, disparusera. Radiourile publice alternau intre cantece patriotice, poeme de glorie inchinate "marelui lider" si cantece la moda, intrerupte din cand in cand de mesajele transmise de locotenentii lui Saddam.
Udai Saddam Hussein, fiul cel mare al presedintelui irakian, a cerut, la cateva ore dupa atac, membrilor militiei sale, sa se pregateasca pentru a-si da viata ca martiri in razboiul impotriva americanilor, relateaza AFP. "Aceasta este ziua in care dorim ca femeile din Irak sa strige de bucurie pentru eroii victoriosi sau pentru martirii credintei", a declarat Udai.
Anterior mesajului sau, Saddam Hussein ceruse poporului irakian sa reziste atacurilor anglo-americane si a promis victoria. La scurt timp dupa bombardamentele americane, liderul de la Bagdad s-a adresat natiunii: "Vom rezista in fata invadatorilor. Veti triumfa asupra inamicilor vostri care se vor acoperi de rusine si josnicie". 
Saddam a declamat versuri dintr-un poem arab clasic, in care este laudat trecutul eroic al arabilor si si-a incheiat discursul cu afirmatia ca Irakul va iesi invingator.
Dar, in ciuda imbabatarilor primite, surse americane, citate de AFP, au afirmat ca mii de soldati irakieni din sud-estul Irakului sunt pe punctul de a se preda fortelor americane. Soldatii irakieni din Divizia 51 Mecanizata si din Batalionul 11 de Infanterie par gata sa se predea, a informat sursa citata. Miercuri, cu cateva ore inainte de declansarea conflictului, 18 graniceri irakieni s-au predat fortelor americane aflate in desertul din nordul Kuwaitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO