Politică externă

Rusia trimite avertismente Georgiei

06.08.2004, 00:00 13

Rusia va considera orice folosire a fortei impotriva unor oameni neinarmati, in ambarcatiuni, drept un act ostil, care va fi tratat de in mod corespunzator. Asa a sunat un comunicat al Ministerului rus de Externe care a fost adresat oicialilor georgieni.
In spatele acestei declaratii se afla un conflict care dureaza de la inceputul anilor 90, cand s-a prabusit Imperiul sovietic. Atunci, ca si in Republica Moldova, doua dintre regiunile de pe teritoriul Georgiei si-au declarat independenta fata de Tbilisi. A fost si precedentul care a dus la prezenta pe acest teritoriu a unor trupe rusesti care, ca si in cazul Transnistriei, ar fi trebuit sa se retraga, potrivit odata cu angajamentul Federatiei Ruse, la finele anilor 90. Armata rusa se mai afla inca acolo, iar venirea la putere a democratului Mihail Saakasili la inceputul acestui an) a reluat conflictul. Acesta vrea sa reglementeze statutul de regiuni separatiste al Abhaziei si al Osetiei, mai precis sa le determine sa raspunda in fata oficialitatilor de la Tbilisi, dar cele doua teritorii se bucura de sprijinul tacit al Moscovei. Si de armata rusa in spatele lor.
Recent, Saakasvili i-a sfatuit pe turistii rusi sa nu mai calatoreasca in Abhazia. Saakasvili a anuntat ca toti turistii care sosesc in Abhazia la bordul unor ambarcatiuni fara permisiunea guvernului, vor fi intrat ilegal in apele teritoriale ale Georgiei si vor fi atacati. Saptamana trecuta, paza de coasta a Georgiei a deschis focul asupra unui vas turcesc, care naviga in apropierea tarmurilor Abhaziei.
Secretarul de Stat Colin Powell si alti oficiali americani ii vor cere presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, sa isi imbunatateasca relatiile cu Rusia, aflate intr-o perioada dificila, a anuntat Departamentul de Stat. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a declarat ca secretarul de Stat american va discuta aceste probleme astazi, in cursul intrevederii cu Saakasvili. "Oficialii georgieni si rusi au avut intrevederi si au discutat pe marginea acestor probleme. Noi i-am incurajat sa le reglementeze impreuna si sa ajunga la un acord, pentru a evita escaladarea tensiunilor si eventualele confruntari", a adaugat Boucher.
Saakasvili se afla intr-o vizita in Statele Unite, dupa ce a fost sustinut, in timpul revoltei de la finele anului trecut, de catre auoritatile americane. Este scolit si format in Statele Unite.
Saakasvili se afla intr-o vizita in Statele Unite, dupa ce a fost sustinut, in timpul revoltei de la finele anului trecut, de catre auoritatile americane. Este scolit si format in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO