Politică externă

Rusia trece la represalii impotriva British Council

17.01.2008, 19:50 12

Filiala British Council din Sankt Petersburg si-a inchis ieri sediul, dupa ce intreg personalul rus a fost interogat de catre Serviciul Federal de Securitate rusesc (FSB), iar directorul centrului Stephen Kinnok a fost retinut pentru scurt timp, pe fondul scandalului care a urmat solicitarii adresate de Rusia Marii Britanii de a-si inchide doua sedii ale institutiei.
"Centrul British Council din Sankt Petersburg se afla in incapacitate fizica de a lucra astazi, intrucat intregul personal rus a fost chemat la discutii de diferite agentii oficiale ruse. Din cauza actiunilor intreprinse impotriva noastra de autoritatile ruse, centrul nostru din Sankt Petersburg este temporar inchis", se arata intr-un comunicat al Consiliului britanic din Sankt Petersburg.
Marea Britanie a ripostat convocandu-l la Ministerul de Externe pe ambasadorul Rusiei la Londra, Iuri Fedotov, pentru a discuta despre situatia celor doua filiale al Consulatului Britanic, si a caracterizat drept "inaccep-tabila" orice incercare de intimidare a personalului care lucreaza pentru ei.
"Suntem la curent cu acest incident si anchetam circumstantele. Orice incercare de intimidare a personalului British Council in Rusia este pur si simplu inacceptabila", se arata intr-un comunicat al Guvernului britanic.
Angajatii rusi ai celor doua sedii British Council au fost interogati ieri de FSB, dupa ce fusesera avertizati cu privire la riscurile de a fi folositi de Londra. "Serviciul federal de securitate a demarat o activitate de lamurire pe langa cetatenii rusi angajati de aceasta organizatie pentru a-i proteja fata de posibila implicare a lor in calitate de instrumente de provocare ale britanicilor", a precizat FSB intr-un comunicat.
Centrul British Council s-a declarat profund ingrijorat in urma acestui incident.
"Angajatii nostri din Sankt Petersburg si Ekaterinburg au fost convocati pentru interviuri de catre FSB la sediul acestuia, ieri, si au fost vizitati la domiciliile lor de oficiali din cadrul Ministerului de Interne", a declarat o purtatoare de cuvant din cadrul British Council.
Tensiunile sunt si mai mari, dupa ce directorul British Council din Sankt Petersburg, Stephen Kinnok, a fost retinut cu o seara inainte, pe motiv ca a fost gasit baut la volan. "Putem confirma ca directorul biroului nostru din Sankt Petersburg a fost urmarit, retinut si eliberat dupa o ora de autoritatile ruse", a precizat intr-un comunicat un purtator de cuvant al British Council din Londra.
Autoritatile ruse au trecut la aceste actiuni de intimidare la inceputul saptamanii, dupa ce Marea Britanie a refuzat sa respecte ordinul rusesc de inchidere a filialelor British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat actiunile Marii Britanii drept provocatoare, iar autoritatile ruse au anuntat ca nu vor mai elibera vize pentru personalul British Council.
Rusia a acuzat British Council, serviciul cultural si educational al Marii Britanii, de incalcare a legilor fiscale. In Rusia exista o lege care interzice sponsorizarea din afara tarii a vreunei organizatii de pe teritoriul rusesc. Acest lucru vine pe fondul incercarilor de a nu spori influenta strainilor in Rusia inaintea alegerilor prezidentiale din 2 martie.
David Miliband, ministrul britanic de externe, a respins acuzatiile Rusiei, afirmand ca reputatia Rusiei este singura care va avea de suferit. Miliband urma sa se intalneasca cu directorul executiv al British Council pentru a discuta situatia.
"Singurii perdanti in cazul unui atac asupra British Council sunt cetatenii rusi, care vor sa foloseasca British Council, si reputatia Guvernului rus", a subliniat Miliband.
Acest conflict este un capitol din disputa dintre Marea Britanie si Rusia inceputa in urma refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul asasinarii la Londra a fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko.
Tensiunile au dus la expulzarea a patru diplomati britanici din Rusia in luna iulie, in urma careia Moscova a raspuns cu aceeasi moneda. Intre timp, Andrei Lugovoi a obtinut un mandat in Duma Ruseasca (Camera inferioara a Legislativului), fiind inscris pe listele electorale ale Partidului Liberal Democrat (LDPR) la alegerile legislative din 2 decembrie 2007. In asa fel, Lugovoi a obtinut imunitate, neputand fi expulzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO