Politică externă

Rusia trece la amenintari voalate

09.04.2004, 00:00 11



"Daca principiul atacurilor preventive va fi legitim in politica internationala, Rusia nu va avea alta optiune decat de a se adapta si a-si apara interesele nationale". Este o declaratie care ii apartine ministrului rus al apararii, Serghei Ivanov. Aceasta este, de fapt, pozitia Federatiei Ruse care apare dupa extinderea la 26 de membri si la granitele sale a NATO. Ea a fost facuta publica intr-un editorial publicat ieri in prestigiosul International Herald Tribune si semnat de Ivanov.



In categoria atacurilor preventive a fost inclusa, de catre Rusia, si interventia coalitiei americano-britanice in Irak. Si asta, in conditiile in care plecarea la razboi impotriva lui Saddam Hussein in absenta unei aprobari a ONU. Moscova continua sa considere ca "orice actiune a NATO care nu are aprobarea Natiunilor Unite ar trebui considerata ilegala, inclusiv razboaiele preventive, cum este cel din Irak", a subliniat demnitarul rus.



O astfel de declaratie are legatura si cu pozitia Rusiei in cadul razboiului ipotriva terorismului. Desi teoretic l-a sustinut, adica la nivel de declaratii, multi observatori politici au considerat ca a fost doar o ocazie, pentru administratia Putin de a-si gasi legitimitate intr-o posibila campanie in Cecenia sau in alte zone de conflict latent din spatiul fost sovietic. Au existat temeri potrivit carora Putin va folosi razboiul antiterorist ca pretext si pentru a sicana cu amanarea retragerii trupelor ruse din Transnistria si din Georgia.



Extinderea NATO a fost privita de Rusia, tot la nivel de declaratii, ca "o greseala", un fapt "negativ". Odata cu editorialul din International Herald Tribune insa apare si un avertisment. Ivanov a spus ca Moscova "nu poate inchide ochii in fata faptului ca bazele NATO se apropie de orasele si complexele militare din vestul Rusiei". "Liderii politici si responsabilii militari rusi au motive intemeiate sa fie ingrijorati de integrarea in NATO a tarilor baltice, mai ales daca Alianta Nord-Atlantica va construi baze de amploare in aceste tari", a adaugat ministrul rus.



Ivanov a avut parte de o replica din partea secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care, aflat la Moscova, a spus ca nu va avea loc "o concentrare militara" in tarile baltice. El a justificat faptul ca avioane de lupta F-16 ale NATO survoleaza, de o saptamana, spatiul aerian al tarilor baltice, foste membre URSS -"avioanele ruse survoleaza spatiul aerian rus, cele ale NATO, spatiul aerian al Aliantei Nord-Atlantice. Este perfect normal. Nu este nimic deosebit in asta, nici o semnificatie ascunsa", a insistat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO