Politică externă

Rusia isi retrage tancurile, dar mentine militarii in Georgia

21.08.2008, 19:47 9

Fortele ruse de mentinere a pacii isi vor consolida pozitiile intr-o zona-tampon prevazuta de mandatul lor in afara regiunii separatiste Osetia de Sud si ar putea instaura acolo o interdictie de survol pentru aviatia georgiana, a declarat ieri adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, Anatoli Nogovitin.
"Aceasta zona-tampon este prevazuta de acordurile pentru deplasarea fortelor de mentinere a pacii ruse, in cazul aparitiei unor situatii de conflict", a declarat Nogovitin, referindu-se la acordurile anterioare izbucnirii conflictului din Osetia de Sud in noaptea de 7 spre 8 august.
Trupele rusesti se afla in prezent in plina retragere de pe teritoriul georgian, conform relatarilor de ieri ale jurnalistilor agentiei Reuters, proces prevazut de acordul de pace semnat atat de Moscova, cat si de Tbilisi saptamana trecuta. Rusia a anuntat insa ca isi va pastra trupele de mentinere a pacii in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, pentru a impiedica izbucnirea altor violente.
Adjunctul sefului Statului major al armatei ruse a mai spus ca trupele ruse de mentinere a pacii dispun, de asemenea, de un mandat de operare in zona-tampon din jurul Abhaziei, a doua regiune separatista prorusa din Georgia. Zona include si orasul Senaki, unde armata georgiana detine o baza militara importanta, a spus Nogovitin.
Corespondentii Reuters au relatat ieri ca un convoi de aproximativ 40 de camioane militare ruse a traversat granita dintre Georgia si Rusia, semn ca Rusia a inceput retragerea de pe teritoriul georgian, promisiune facuta de presedintele rus Dmitri Medvedev la sfarsitul saptamanii trecute omologului sau francez, Nicolas Sarkozy.
Tot ieri, presa rusa a citat oficiali de la Moscova, care au anuntat reuniunea Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) la inceputul saptamanii viitoare pentru a discuta despre recunoasterea independentei regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.
Cele doua regiuni, sustinute de Moscova, au cerut alipirea la Rusia in timpul razboiului de cinci zile din Caucaz. Parlamentul abhaz a votat ieri o cerere adresata Rusiei pentru recunoasterea independentei si pentru mentinerea trupelor ruse pe teritoriul sau.
15.000 de refugiati oseti care au parasit regiunea pentru a merge in Rusia in timpul violentelor s-au intors ieri in Osetia de Sud, potrivit Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta. In total, 37.355 de oseti au parasit regiunea in timpul conflictului, a adaugat ministerul. Potrivit estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite, conflictul ruso-georgian s-a soldat cu aproximativ 100.000 de refugiati.
ONU a trimis ieri doua camioane cu ajutoare intr-un sat georgian aflat inca sub controlul armatei ruse. Sute de locuitori din orasul Gori s-au refugiat de mai mult de o saptamana in satele din apropierea orasului Bobnevi, la rude, in corturi sau masini.
Curtea Penala Internationala de la Haga a anuntat ieri ca analizeaza situatia din Georgia, incercand sa stabileasca daca au avut loc crime de razboi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO