Politică externă

Rusia intra in faza a doua a erei Putin: dupa opt ani la Kremlin, urmeaza controlul tarii prin Duma de Stat

30.11.2007, 15:02 16

Vladimir Putin este presedinte al Rusiei din 2000, cel de-al doilea mandat se incheie in primavara anului viitor si, potrivit Constitutiei, el nu mai are dreptul sa candideze pentru un nou mandat.
Anuntul surpriza al liderului rus de la inceputul lunii octombrie de a participa la alegerile legislative a nascut din nou dezbaterile cu privire la planurile acestuia de a controla puterea de la Kremlin si dupa ce va parasi functia de presedinte.
Putin a afirmat ca are "dreptul moral" de a mentine influenta in Rusia dupa ce va pleca anul viitor de la Kremlin. De altfel, orice urma de echidistanta a fost spulberata ieri, cand Putin a indemnat populatia sa voteze pentru Partidul Rusia Unita.
La inceput s-a vehiculat ca Putin va ocupa functia de premier, dupa ce ii expira mandatul la Kremlin in martie, dar analistii se indoiesc de acest lucru, din prisma faptului ca functia de premier nu ii confera la fel de multe prerogative precum cea de presedinte. Liderul de la Kremlin a anuntat ca nu intentioneaza sa schimbe Constitutia pentru a spori rolul premierului in stat sau pentru a-i permite sa candideze pentru un al treilea mandat de presedinte, dar a afirmat ca isi va mentine influenta, fara sa elucideze insa modul cum va face acest lucru.
Putin a facut primul semn ca doreste sa ramana la putere in luna septembrie a acestui an, cand l-a numit premier pe Viktor Zubkov, un necunoscut pe scena politica rusa, intarind speculatiile ca il va sustine pe acesta la alegerile prezidentiale din primavara.
Promovarea lui Zubkov in functia de premier aminteste de anul 1999, cand presedintele de atunci, Boris Eltin, l-a numit pe Putin premier si si-a exprimat dorinta ca acesta sa fie succesorul lui. Prin declaratiile sale, Putin a aratat insa ca doreste sa-si mentina influenta dupa ce ii expira mandatul de presedinte in primavara anului viitor. S-au vehiculat mai multe posibilitati prin care Putin ar putea sa continue sa influenteze. Mai multi analisti apreciaza ca el va ramane la conducerea Rusiei Unite, care va propune componenta guvernului si candidatul la presedintie. Partidul va avea si influenta necesara pentru a-l demite pe seful statului, in cazul in care va obtine o majoritate de doua treimi in Parlament, scenariu credibil conform sondajelor.
Inainte s-a vehiculat ca va deveni premier si ca va lasa la Kremlin un om slab pe care sa-l controleze, iar apoi sa-l oblige sa demisioneze pentru a candida din nou la presedintie. Constitutia nu interzice ca aceeasi persoana sa detina trei mandate, ci doar ca acestea sa nu fie succesive.
Putin conduce lista electorala a Partidului Rusia Unita, fapt ce a dus la cresterea popularitatii partidului, fiind cotat in sondaje cu aproape 70% din intentiile de vot. Sustinatorii lui Putin au organizat diferite manifestatii pentru a-i cere acestuia sa ramana "liderul national" si dupa ce nu va mai fi presedinte.
Campania opozitiei a fost slaba, iar Putin a avut grija sa-i indeparteze pe rand pe liderii opozitiei.
Cei mai multi manifestanti impotriva actualului regim au fost arestati, un exemplu fiind fostul campion modial la sah Garry Kasparov, care nu a reusit sa-si inscrie partidul in cursa pentru alegerile legislative.
Liderul formatiunii Cealalta Rusia a fost retinut saptamana trecuta de politie si condamnat la cinci zile de inchisoare din cauza organizarii unei manifestatii neautorizate si pentru opunerea fata de fortele de ordine.
Liderii opozitiei s-au aratat ingrijorati de faptul ca sunt indepartati pe rand, si ca scena politica va ajunge una monopartidista.
Ultimul sondaj electoral facut public in Rusia arata ca singurul partid politic care are sanse sa intre in parlamentul rusesc, alaturi de Rusia Unita, este Partidul Comunist.
Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din Rusia, mai precis la arestarile care s-au facut la sfarsitul saptamanii trecute.
Dintre partidele inscrise in campania electorala alaturi de Rusia Unita, cele mai importante sunt: Partidul Comunist, condus de Ghenadi Ziuganov, este cotat la 14% din intentiile de vot; Partidul Liberal Democrat (LDPR), pe ale carui liste se afla si controversatul Andrei Lugovoi, acuzat de otravirea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko; Rusia Dreapta, condus de presedintele Consiliului Federal, Serghei Mironov, si formatiunea Iabloko. Alte partide mici, care sunt cotate in sondaje sub 2%, sunt Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS), Partidul Democrat din Rusia si Partidul Agrar din Rusia.
Campania electorala a lui Vladimir Putin s-a concentrat pe criticarea tarilor occidentale, pe care le-a amenintat in mai multe randuri sa nu se amestece in treburile interne ale Rusiei. El a acuzat Statele Unite de boicotarea alegerilor prin influentarea OSCE de a nu mai trimite observatori la scrutinul de duminica. Acuzatiile au fost respinse de OSCE, care a anuntat ca va trimite 30 de observatori sa supravegheze scrutinul. Vladimir Putin a subliniat de asemenea necesitatea intaririi fortelor armate a tarii, care trebuie sa fie pregatite in orice moment. Armata rusa si-a redus numarul de soldati la 1,1 milioane, dar cheltuielile pentru aceasta au continuat sa creasca in timpul mandatului lui Putin.

Vladimir Putin - 55 de ani

KGB:
Vladimir Putin a fost racolat de KGB in 1976, la un an dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Leningrad. A lucrat la biroul regional din Leningrad al KGB, unde l-a cunoscut pe actualul vicepremier, Serghei Ivanov. Din 1985 pana in 1990, Putin a lucrat pentru KGB la Dresda, in Germania de Est. La intoarcerea in tara s-a angajat ca profesor la Facultatea de Relatii Internationale din cadrul Universitatii din Leningrad. Aici s-a imprietenit cu Anatoli Sobciak, care urma sa devina primar al Leningradului. Putin a demisionat din serviciul national de securitate in august 1991, cand KGB-ul a sustinut puciul initiat de Mihail Gorbaciov.

Kremlin:
In iunie 1996, Putin a fost chemat la Moscova unde a fost numit vicepresedinte al Departamentului de management in cadrul Administratiei Prezidentiale. A ocupat aceasta functie pana in 1997, cand presedintele Boris Eltin l-a numit director adjunct in staff-ul prezidential.

FSB:
In iulie 1998 a fost numit director la FSB (succesoarea KGB-ului), functie pe care a ocupat-o un an de zile. Din acelasi an, Putin a devenit membru permanent al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, ca din martie 1999 sa-l conduca.

Guvern:
Pe 9 august a fost numit vicepremier de presedintele Eltin, ca in aceeasi zi sa ajunga premier, in urma demiterii lui Serghei Stepasin. Eltin si-a exprimat de pe atunci dorinta ca Putin sa-i fie succesor.

Kremlin:
La 31 decembrie 1999, presedintele Boris Eltin a demisionat si, potrivit Constitutiei tarii, Putin a ajuns presedinte interimar. Trei luni mai tarziu au fost organizate alegeri prezidentiale, pe care Putin le-a castigat din primul tur de scrutin. In 2004, Putin a obtinut al doilea mandat de presedinte dupa ce a primit 71% din voturi. Desi economia a progresat in timpul mandatelor sale, tendintele autoritariste ale lui Putin au adus critici puternice dinspre Occident. El a promovat o lege prin care fostilor sefi de stat le erau garantate venituri importante intr-o perioada in care familia fostului presedinte Boris Eltin era anchetata pentru spalare de bani. De asemenea, in timpul mandatelor sale, a fost modificata legea electorala: pragul electoral a fost majorat de la 5% la 7%, a fost stabilita o limita de 50.000 de semnaturi pentru inscrierea unui partid politic, iar candidaturile independente au fost interzise, cu scopul evident de a bloca accesul opozitiei in Parlament. Libertatea presei a suferit un regres important, fiind tolerate doar media pro-Kremlin. Insa cel mai controversat moment din ultimii opt ani, cat Putin a fost presedinte, a fost arestarea in 2003 a omului de afaceri Mihail Hodorkovski. Multi analisti spun ca in spatele arestarii stau ambitiile politice ale lui Hodorkovski, care se afla si acum in inchisoare in Siberia, unde executa o pedeapsa de 10 ani pentru evaziune fiscala. Arestarea lui Hodorkovski a dus la falimentarea companiei sale Iukos, un gigant energetic care avea in exploatare campuri petroliere si de gaz si rafinarii. Valoarea actiunilor companiei evaluata in 2004 la 30 de miliarde de dolari a scazut progresiv pana cand in 2006 a fost declarat falimentul. Insa in ciuda acceselor care pun pe ganduri mediile occidentale, rusii obisnuiti il privesc pe "tatucul Putin" ca pe unul dintre cei mai mari lideri din istoria Rusiei, iar cotele sale de popularitate stau marturie. In urma cu aproape o saptamana, peste 50% dintre cetateni chestionati intr-un sondaj de opinie, se pronuntau pentru candidatura lui Putin la un al treilea mandat de presedinte, desi acest lucru contravine Constitutiei.

Principalele partide care candideaza la alegerile de duminica

Partidul Rusia Unita - este favoritul absolut al alegerilor legislative de duminica, fiind creditat cu 67% din intentiile de vot. Este condus de Boris Grizlov (57 de ani). Vladimir Putin candideaza pe prima pozitie pe lista electorala a partidului Rusia Unita pentru Duma de Stat.

Partidul Comunist Rus - condus de Ghenadi Ziuganov (63 de ani), este creditat cu 14% din intentiile de vot. Gasesc in continuare simpatizanti in randurile nostalgicilor comunisti si al pensionarilor.

Partidul Liberal Democrat - al ultranationalistului Vladimir Jirinovski
(61 de ani) sta pe muchie de cutit la alegerile de duminica, el fiind creditat cu doar 7% din intentiile de vot. Este o formatiune fidela Kremlinului.

Rusia Dreapta - este condus de presedintele Senatului rus Serghei Mironov
(54 de ani), promoveaza "opozitia de stanga" si alearga dupa electoratul comunist al partidului Rusia Unita. Potrivit sondajelor de opinie, Rusia Dreapta se plaseaza sub pragul electoral, cu 4%.

Iabloko
este un partid reformator si democrat de centru stanga, condus de Grigori Iavlinski (55 de ani), considerat mult timp drept unul dintre cei mai straluciti politicieni din Rusia. Partidul este insa creditat in prezent la doar 2% din intentiile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO