Politică externă

Rusia a inceput suplimentarea trupelor sale din Abhazia

02.05.2008, 17:47 15

Rusia a anutat la inceputul saptamanii ca isi va spori contingentul militar cu aproximativ 1.000 de militari in Abhazia si Osetia de Sud, pentru a interveni intr-un eventual atac al Georgiei impotriva celor doua regiuni separatiste.
Militarii rusi "isi incheie desfasurarea pe pozitii in districtul Tkvarseli din Abhazia", a anuntat agentia rusa de stiri Interfax, citand serviciul de presa al ministerului.
Tensiunile dintre Rusia si Georgia au atins un nou apogeu dupa ce Moscova a anuntat la 16 aprilie o consolidare a relatiilor cu Abhazia si Osetia de Sud, anunt interpretat ca o riposta la angajamentul asumat de NATO de a integra la un moment dat Georgia, fosta republica sovietica. Rusia este cel mai mare oponent al extinderii Aliantei Nord-Atlantice, pe care o percepe ca un atac direct la siguranta sa nationala.
Tbilisi a calificat decizia Moscovei drept ilegala si a acuzat-o de "hartuire" a granitelor sale. Ministrul georgian de externe David Bakradze a declarat ca trupele rusesti ar trebui sa-si pastreze numarul de 3.000 de soldati (2.000 in Abhazia si 1.000 in Osetia de Sud), asa cum a stabilit de comun acord cu Organizatia Natiunilor Unite, conform acordului semnat in 1994 la incheierea conflictului dintre Georgia si cele doua provincii. El a continuat acuzatiile spunand ca Rusia pregateste "o agresiune militara de mare amploare" impotriva Georgiei.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la randul sau ca majorarea numarului de soldati rusi va fi facuta pentru a interveni in cazul in care Georgia va ataca Abhazia, fapt negat total de presedintele georgian Mihail Saakasvili.
Moscova a acuzat Tbilisi ca a desfasurat aproximativ 1.500 de soldati si politisti in regiunea Kodori Gorge, singura parte din Abhazia care se afla sub controlul guvernului georgian.
Acuzele reciproce nu s-au oprit, ambasadorul rus la NATO Dmitri Rogozin acuzand Georgia de dezinformare a NATO si a Uniunii Europene pentru a le atrage in conflictul privind regiunea separatista Abhazia.
"Cerem NATO si UE sa dea dovada de impartialitate si obiectivitate in rezolvarea acestui conflict si sa inceteze sa mai fie avocatul neplatit al lui Saakasvili, care se comporta ca un huligan politic", a declarat Rogozin. "Rusia nu va tolera nici o varsare de sange la granitele sale, in special daca este vorba despre cetateni rusi", a adaugat acesta.
Cele doua provincii sunt recunoscute international drept parte a Georgiei, dar au in realitate administratie proprie si s-au bucurat de sustinerea Rusiei inca de la inceputul anilor '90, cand si-au declarat unilateral independenta fata de Georgia.
Totodata, in urma declararii independentei Kosovo la 17 februarie, atat Abhazia, cat si Osetia de Sud au cerut comunitatii internationale recunoasterea independentei. Pana acum numai Rusia a dat semne ca ar fi dispusa sa le recunoasca independenta, daca Georgia ar intra in componenta Aliantei Nord-Atlantice.
Reactiile internationale nu au ezitat sa apara. NATO a declarat ca va respecta integritatea teritoriala a Georgiei. Purtatorul de cuvant al NATO James Appathurai a declarat in cadrul unei intalniri dintre ambasadorii Aliantei si reprezentantii rusi ca suplimentarea trupelor "intensifica tensiunile din zona si incalca integritatea teritoriala a Georgiei".
De asemenea, Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE Javier Solana a calificat drept "nu prea inteligenta" decizia Moscovei de a trimite mai multe trupe pe teritoriul celor doua regiuni, iar Statele Unite
s-au declarat "ingrijorate".
Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a indemnat Rusia si Georgia sa-si solutioneze pe cale pasnica problemele, pentru a evita o destabilizare a regiunii. "Georgia si Federatia Rusa sunt responsabile pentru restabilirea circumstantelor favorabile solutionarii pe cale politica a problemelor din Abhazia si Osetia de Sud, prin respectarea integritatii teritoriale a Georgiei", a apreciat secretarul general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO