Politică externă

Rusia a decretat doliu national

06.09.2004, 00:00 17

Biserica Ortodoxa Rusa a decretat doliu national in intreaga tara pentru astazi si maine, odata cu inceperea funeraliilor pentru ostaticii ucisi in masacrul de la Beslan.
Ieri, in orasul care a fost zguduit saptamana trecuta de luarea ca ostatici a peste 1000 de oameni, in majoritate copii, au inceput primele inmormantari. Primele, pentru ca nici pana acum nu se stie numarul total al mortilor sau al ranitilor. Asa cum nu se cunoaste daca toti teroristii au fost lichidati. se pare ca o parte dintre ei au disparut, dar nu este precis daca intr-adevar au putut sa fuga de pe teritoriul Osetiei de Nord.
Agentiile de stiri internationale au citat, pe parcursul acestor zile, numere diferite ca bilant al mortilor. Un bilant al agentiei ruse ITARR-TASS il cita ieri pe seful celulei de criza instituite la Moscova, Lev Djugaiev, care spunea ca 334 de morti ar fi fost gasiti pana acum, dintre care doar 200 fusesera identificati. Numarul este imprecis, spunea acelasi oficial, in conditiile in care fusesera luate in calcul numai cadavrele care fusesra depuse de vineri incoace la cea mai mare morga din Vladikavkaz, nu insa singura din regiune. 447 de persoane, anunta, ieri dupa amiaza agentia Interfax, erau internate in spital cu rani de pe urma tragediei. 260 de persoane erau si ieri date disparute. Despre tragedia rudelor persoanelor despre care nu se stie nimic existau ieri numeroase reportaje. Unul, transmis de BBC, infatisa parinti disperati care spuneau ca nu au nici o veste despre copiii lor. Altii, cu copiii regasiti, se plangeau ca sunt atat de traumatizati incat nu mai vor sa mearga la scoala.Spectacolul devine tot mai dificil de urmarit, emotional vorbind, pentru ca apar imagini din Beslan. Nu exista strada de-a lungul careia sa nu fie arborate insemne de doliu. Nu exista casa in incinta careia sa nu se fi adunat cortegii mortuare. In cimitirul orasului erau sapate, ieri, 150 de morminte proaspete. Micute.
Autoritatile ruse au anuntat ca intentioneaza sa demoleze intregul ansamblu de cladiri care constituiau incinta scolii care a fost teatrul de operatiuni si doresc ca in acelasi loc sa ridice un monument in memoria victimelor-copii.
Aceasta este atmosfera care domnea, la acest final dramatic de saptamana in Rusia. In aceasta atmosfera, sambata, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, s-a adresat natiunii. De la televiziunea nationala.
Presedintele rus si-a indreptat sprijinul pi compasiunea spre familiile care si-au pierdut "cel mai pretios lucru din viata - copiii". Apoi, Vladimir Putin a vorbit despre schimbarile carora a trebuit sa le faca fata tara sa odata cu transformarea Uniunii Sovietice in federatia Rusa. In aceeasi epoca istorica, a mai spus Putin, a intervenit si razboiul cu terorismul.
"Trebuie sa recunoastem ca am esuat in cunoasterea dificultatilor si a pericolelor care au aparut in tara noastra si in lume", a spus liderul de la Kremlin. Putin a continuat spunand: "Oricum, am esuat in a le raspunde acestora in mod adecvat". Putin s-a referit si la slabiciunile pe care le-ar fi aratat statul, perceput ca un ansamblu, in fata teroristilor. Dupa care au urmat declaratii belicoase la adresa teroristilor si avertismentul ca se va ocupa de situatia din Caucazul de Nord.
Intre timp, nu s-au descoperit date noi despre cum anume s-au petrecut lucrurile in nmomentul masacrului, nici cum a fost posibil ca, din nou, o operatiune a autoritatilor, care se presupunea ca ar fi trebuit sa salveze vietile ostaticilor, s-a transformat intr-un carnagiu, in timpul caruia ostaticii au pierit, in proportie covarsitoare. Din nou, a revenit in mintea celor care isi amintesc terifianta imagine a tatrului Nord-Ost, din Moscova, unde, acum doi ani, peste 200 dintre ostaticii care fusesera tinuti prizonieri de catre o gherila cecena au fost ucisi (gazati la propriu) de catre fortele statului venite sa-i elibereze.
Se pare ca teroristii, despre a caror origine nu s-au dat nici in aceste zile mai multe detalii, s-au pregatit in timp. astfel, potrivit unora dintre adultii care au fost luati ostatici, teroristii aveau ascunse sub podelele din cladirea scolii arme si munitii. Se pare ca ostaticii, adultii cel mai probabil, au fost obligati de catre teroristi sa distruga podelele pentru a scoate la iveala armele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO