Politică externă

Rusia a activat un radar antirachetă în Kaliningrad, în prezenţa lui Medvedev

Rusia a activat un radar antirachetă în Kaliningrad, în prezenţa lui Dmitri Medvedev

Autor: Ioana Bojan

29.11.2011, 16:26 399

O nouă staţie radar capabilă să monitorizeze lansările de rachete din Atlanticul de Nord, precum şi scutul american antirachetă din Europa, a fost activată marţi în enclava rusă Kaliningrad, în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Preşedintele Rusiei a participat la ceremonia de lansare a staţiei radar în timpul unei vizite în Kaliningrad. "Sper că acest radar va funcţiona adecvat şi îşi va îndeplini sarcinile", a declarat Medvedev în prezenţa echipei care operează staţia.

O sursă din Ministerul rus al Apărării anunţase anterior că radarul va intra în funcţiune la 1 decembrie.

Preşedintele rus a declarat săptămâna trecută că a ordonat lansarea staţiei radar ca răspuns al Rusiei la planurile Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antirachetă în Europa. Rusia intenţionează de asemenea să amplaseze rachete tactice Iskander în regiunea Kaliningrad, în viitorul apropiat.

Rusia încearcă să obţină garanţii scrise, constrângătoare din punct de vedere juridic, că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva sa. Washingtonul refuză să ofere garanţii scrise şi adaugă că nu îşi va modifica planurile în pofida protestelor Moscovei.

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO