Politică externă

Rumsfeld s-a dus in gura leului - la Bagdad

14.05.2004, 00:00 18

Militarii americani din Irak au avut ieri surpriza sa-l intalneasca, la Bagdad, pe ministrul apararii, Donald Rumsfeld, in plin scandal legat de abuzurile gardienilor coalitiei asupra prizonierilor irakieni.
Evident, a fost o vizita-surpriza, in mare parte din motive de securitate. Durata vizitei, neprecizata. Scopul - declarat de Donald Rumsfeld - sa ridice moralul trupelor americane, afectate de felul in care a reactionat opinia publica internationala la vederea imaginilor in care soldati americani sunt prezentati in cele mai oribile, inumane posturi - torturand fizic si psihic prizonierii de razboi.
Un alt scop al acestei vizite, fireste ca nerecunoscut oficial, este acela de a exprima solidaritatea si increderea in prestatia unuia dintre exponentii de baza si strategii administratiei Bush. Trimitandu-l pe Rumsfeld in Irak este ocazia prin care poti demonstra ca ministrul apararii nu a cazut in dizgratie.
Rumsfeld a luat si ziaristi in avionul cu care a zburat in tara in care au pierit peste 800 de americani in timpul acestui razboi. El a spus ca vrea sa se asigure cu proprii-i ochi de felul in care se poarta soldatii armatei americane. De starea inchisorilor irakiene, de tratamentul de care au parte detinutii irakieni. BBC il citeaza cu declaratia potrivit careia sa nu se astepte nimeni ca a mers in Irak ca sa stinga focul (izbucnit odata cu scandalul abuzurilor asupra prizonierilor).
Rumsfeld le-a spus ziaristilor ca Pentagonul nu incearca sa acopere scandalul prizonierilor si a adaugat, oarecum nemultumit, ca toate interpretarile presei referitoare la incercarea administratiei americane de a ascunde informatii despre ororile din Irak sunt inexacte si gresite.
Presa il mai deranjeaza pe ministrul american al apararii si in privinta reportajelor pe care le transmite despre ceea ce se intampla in Irak. Mai precis, este vorba despre presa de limba araba, dintre care posturile tv Al Jazeera (cel care transmite de obicei mesajele al-Qaida) si al-Arabiya par sa fi fost cele mai deranjante. "S-a mintit despre noi zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna de un an incoace", a spus Rumsfeld despre presa araba.



In acceasi zi in care Rumsfeld pleca la Bagdad, senatorii americani aveau acces la unele dintre cele mai cutremuratoare imagini din dosarul prizonierilor de razboi, care se pare ca nu vor fi date presei. Subiectul, de data aceasta, a fost torturarea femeilor detinute. Se pare ca si in acest caz este vorba cam de aceleasi "tehnici" - sexualitate expusa la maximum, maltratari, caini asmutiti asupra detinutilor si orgii sexuale. Umilinta cat cuprinde, de partea araba, revolta nedisimulata in randul congresmenilor.
Tot in acest rastimp, a mai aparut un raport naucitor in privinta tratamentului la care sunt supusi prizonierii - este al Crucii Rosii Internationale si are ca subiect inchisoarea de la Guantanamo. Mai aparuse public cu doua zile inainte inca un raport al Crucii Rosii cu abuzuri asupra prizonierilor, dar el se referea la Afganistan. Cele doua rapoarte survin celui al Crucii Rosii despre Irak, percum si unul care a facut valva, al Amnesty International. Scandalul, asadar, se extinde. Problema pentru administratia americana este sa demonstreze ca nu este vorba despre o practica in randul armatei SUA, ci doar despre exagerari, de comportamente deviate.
Pentru administratia britanica lucrurile par sa se relaxeze. Presa londoneza scria ieri, citand surse, ca Ministerul britanic al apararii poate demonstra ca fotografiile aparute in Daily Mirror sunt false. Cele descriindu-i pe soldatii Majestatii Sale urinand asupra unor prizonieri complet goi, dar cu gluga pe cap.
Relaxant pentru guvernul Blair ar putea fi si un reportj publicat in The Sun, care si-a trimis reporterii in Irak, la una dintre inchisorile ai caror gardieni sunt militari britanici. In cel mai pur stil propagandistic, reportajul spune ca la Shaibah (asa se numeste inchisoarea, in apropiere de Basra) detinutii primesc in dar de la cei care-i pazesc apa in plus, gel de dus, mingi de volei, fac sport, se barbieresc in fiecare zi (desi Crucea Rosie spune ca se poate si o data la trei zile), mananca tot de trei ori pe zi peste sau pui.
Cu toate acestea, Guvernul Blair inca nu a convins opinia publica din Marea Britanie, si mai ales ziarele londoneze, ca nu a stiut nimic despre tratamentul scandalos de care au parte detinutii din inchisorile irakiene.
Cu aceleasi probleme se confrunta si guvernul condus de Silvio Berlusconi. Parlamentul de la Roma a avut o zi incarcata ieri, cand ministrul apararii, Antonio Martino, a fost chemat sa spuna ce stie despre comportamentul militarilor italieni in Irak. Au existat acuzatii, din partea unor persoane neimplicate direct in razboi (este vorba despre vaduva unui carabinier ucis in acest razboi) ca ar fi si militarii italieni autorii acelorasi agresiuni degradante.
Antonio Martino a spus ca nu are nici un fel de informatii despre abuzuri ai caror autori sa fi fost italienii. Opozitia italiana (de stanga, impetuoasa impotriva razboiului din Irak) l-a intrebat apoi pe ministrul apararii din aceasta tara daca a avut habar de atrocitatile care se petrec, in general, in inchisorile irakiene. Ministrul Martino a raspuns ca nu. Asta in conditiile in care, cum comentau cei de la La Repubblica, Guvernul Berlusconi a primit, ca toate celelalte autoritati din tarile care formeaza coalitia din Irak, rapoartele alarmante ale Amnesty International din cursul anului trecut si ale Crucii Rosii Internationale de la inceputul acestui an. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO