Politică externă

Roma a adoptat legi dure impotriva imigrantilor

23.05.2008, 21:37 18

Masurile privind siguranta publica adoptate miercuri de Guvernul italian sunt analizate de experti din Ministerul de Externe, Ministerul Internelor si Ministerul Justitiei, urmand ca Executivul roman sa formuleze un punct de vedere, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Noul Guvern italian, condus de Silvio Berlusconi, a adoptat in cadrul primei conferinte a consiliului de ministrii de miercuri de la Napoli un set de noi masuri pentru combaterea imigratiei ilegale, format din trei proiecte de lege si dintr-un decret-lege.
Conform decretelor, imigratia ilegala devine o infractiune care poate fi sanctionata cu inchisoare intre sase luni si patru ani, imigrantii pot fi expulzati mai usor, iar proprietatile inchiriate imigrantilor aflati in ilegalitate pot fi confiscate. Folosirea copiilor la cersetorie este o infractiune care poate fi pedepsita cu pana la trei ani de detentie.
Strainii care se casatoresc cu cetateni italieni vor obtine cetatenia abia dupa doi ani daca se afla in Italia si dupa trei daca sunt in strainatate, fiind prevazute si noi reguli pentru cetatenii italieni care doresc sa aduca rude din strainatate.
De asemenea, veniturile cetatenilor UE care locuiesc in Italia vor fi verificate. Reintregirea familiei va fi limitata la copii si parinti, cu introducerea testelor ADN pentru a stabili rudenia. Pachetul de masuri va fi supus dezbaterii parlamentului in luna iulie. Unele masuri vor intra in vigoare imediat, prin decret guvernamental, urmand abia apoi sa fie aprobate de parlament. Altele nu vor putea fi aplicate fara aprobarea parlamentului, cum ar fi de pilda cea care spune ca imigrantii ilegali risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 4 ani.
In plus, primarii vor primi prerogative suplimentare in situatii de urgenta, care le va permite sa adopte masuri specifice in cazuri de amenintare la adresa securitatii sigurantei publice.
Infractorii imigranti si siguranta publica au fost principalele teme de discutie in timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative ce s-au desfasurat pe 13-14 aprilie.
Intreg scandalul legat de imigrantii infractori a inceput in toamna anului trecut, odata cu intensificarea crimelor acestora impotriva cetatenilor italieni si nu numai.
Romania a fost vizata din cauza mai multor romi de origine romana care au fost acuzati de comiterea mai multor delicte. Ultimul caz este cel al romanului Ioan Rus, care a fost acuzat ca a violat o studenta din Lesotho.
Anuntarea masurilor a mobilizat guvernul roman, iar ministrul de interne Cristian David a mers la Roma pe 12 mai, unde a discutat cu omologul sau Roberto Maroni despre situatia infractorilor romani din Italia.
Premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca masurile privind siguranta publica adoptate de Guvernul italian vizeaza in principal cetatenii tarilor non-UE si nu in mod special pe romanii din Italia, fiind insa necesara o evaluare pentru ca Executivul roman sa prezinte un punct de vedere oficial bine documentat.
Ministrul de externe Lazar Comanescu a anuntat tot ieri, in prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului, ca una dintre prioritatile sale o va constitui situatia romanilor din strainatate.
El a spus ca are pregatit un set de masuri in privinta acestora si a precizat ca mai multe amanunte in legatura cu acestea vor fi anuntate dupa ce le va prezenta personal premierului in maximum sapte zile.
Reactiile internationale nu au ezitat sa apara cu privire la masurile luate de Guvernul Berlusconi.
Agentia pentru Refugiati a Natiunilor Unite (UNHCR) care a apreciat ca masura care permite expulzarea celor carora li s-a refuzat cererea de azil, inainte de a putea face apel, intra in contradictie cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
De asemenea, comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, a criticat masurile anuntate de guvernul italian, spunand ca "arestarile ar trebui folosite impotriva infractorilor, iar imigrantii nu sunt infractori".
Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a declarat la randul sau in Parlamentul European ca Executivul European, Comisia Europeana, va continua sa urmareasca situatia din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO