Politică externă

Rick Santorum s-a retras din cursă. Barack Obama, faţă în faţă cu Wall-Street

Rick Santorum s-a retras din cursă. Barack Obama, faţă în faţă cu Wall-Street-ul

Autor: Iulian Anghel

11.04.2012, 12:47 1098

Retragerea lui Rick Santorum din cursa pentru învestitura republicană pune capăt suspansului: Mitt Romney, candidatul Wall-Street-ului (sau cel puţin a unei bune părţi din el) îl va înfrunta pe democrarul Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

În vârstă de 54 de ani, Santorum şi-a anunţat marţi retragerea din cursa pentru învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale, după ce câştigase 272 de delegaţi (pentru a fi învestit să reprezinte Partidul Republican în alegeri, un candidat are nevoie de sprijinul al 1.144 de delegaţi) şi 11 state. O decizie "abruptă", după cum o califică The New York Times, luată de fostul senator de Pennsylvania care îi deschide calea lui Romney (64 de ani) spre investitura republicană. Romney are de partea sa deja 656 de delegaţi şi, chiar dacă este important cui va acorda Santorum sprijinul în această cursă, este improbabil ca un altul - Newt Gingrich (140 de delegaţi) sau Ron Paul (67 de delegaţi) - să-i sară în faţă.

Şi-a anunţat retragerea fără lacrimi şi pe un motiv încă ambiguu, într-o conferinţă de presă la Gettysburg, în fieful său din Pennsylvania. Fetiţa sa de 3 ani care suferă de o maladie rară şi care a fost internată în week-end l-ar fi determinat să abandoneze cursa. Campion surpriză a taberei ultraconservatoare, Santorum a declarat în timpul conferinţei, într-un discurs cronometrat de presa americană la fix 12 minute: "Chiar dacă această campanie electorală s-a terminat pentru mine şi suspendăm campania începând de astăzi, nu abandonăm lupta." Iarăşi ambiguă această parte a frazei "nu abandonăm lupta."

Un discurs de 12 minute în care nu a pronunţat nici măcar o singură dată numele lui Romney, milionarul pe care l-a vituperat de-a lungul celor trei luni de campanie fratricidă.

Retragere lui Santorum trebuie să fie o uşurare pentru republicani. Milioane de dolari s-au scurs în această campanie internă - "doar" 2,9 milioane de dolari a cheltuit Romney numai pentru primarele din Pennsylvania care se desfăşoară pe 24 aprilie.

Acum fondurile uriaşe de campanie (întreaga campanie, pentru prezidenţiale şi legislative este estimată între 6 şi 8 miliarde de dolari) destinate campaniei interne din Partidul Republican vor merge împotriva lui Barak Obama. Acum preşedintele în exerciţiu va înfrunta direct Wall Street-ul, sau parte din el, care îl sprijină pe Romney. De altminteri, tabăra democrată s-a pregătit deja pentru acest duel.

Strategul lui Obama, David Axelrod, s-a pus pe muncă încă din ianuarie.

Un site, destinat să-i "amintească" lui Romney cariera hrăpăreaţă de investitor la bursă, unde a şi câştigat cele peste 200 de milioane de dolari cât cântăreşte averea sa, a fost lansat încă de anul trecut - Romneygekko2012.com. "Gekko" este numele speculatorului imoral din filmul lui Olivier Stone, Wall Street

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO