Politică externă

Rice: Capturile CIA au ajutat si Europa

06.12.2005, 19:10 7

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a admis ieri ca au existat suspecti teroristi care au fost capturati de catre CIA si apoi transportati cu avioane apartinand serviciilor secrete americane pentru a fi anchetati, insa a negat faptul ca acestia ar fi fost dusi in state unde tortura este admisa in cadrul interogatoriilor. Este prima confirmare venita din partea unui inalt oficial american a existentei zborurilor CIA despre care se banuieste ca au tranzitat mai multe state europene transportand suspecti teroristi catre centre de detentie si de ancheta. Declaratiile au fost facute la baza Andrews a fortelor aeriene americane din statul Maryland, cu cateva clipe inainte de imbarcarea in avionul care urma sa o duca in Germania, acolo unde Condoleezza Rice isi incepe turneul european.

Rice a afirmat ca Statele Unite vor folosi "orice mijloace legale pentru a-i infrange pe teroristi", insistand asupra faptului ca aceste capturi au salvat vieti omenesti, impiedicand atentate in America si in Europa.

Rice a mai spus ca protejarea vietii cetatenilor sai este cea mai veche si cea mai importanta datorie a oricarui stat si ca uneori aceste eforturi sunt prost interpretate. Seful diplomatiei americane a subliniat ca procedurile conventionale necesare pentru a-i aresta si ancheta pe presupusii teroristi in timp util sunt cateodata prea greoaie si este nevoie sa se recurga la astfel de capturi, insa Rice a dat asigurari ca acestea sunt in concordanta cu normele dreptului international.

In ceea ce priveste inchisorile secrete ale CIA insa, seful diplomatiei americane a refuzat sa dea un raspuns transant, multumindu-se sa afirme ca "nu putem discuta pe marginea unor informatii care ar putea compromite munca serviciilor secrete, a fortelor de ordine si anumite operatiuni militare". Rice a transmis ca autoritatile americane se asteapta din partea altor natiuni sa adopte aceeasi optica si sa inteleaga ca sunt angajate impreuna in lupta antiterorista.

Intreaga disputa legata de inchisorile secrete operate de CIA in anu-mite state din Europa de Est a plecat de la un articol publicat pe 2 noiembrie de catre cotidianul american Washington Post, care cita surse din cadrul serviciilor secrete americane. Ulterior, organizatia non-guvernamentala Human Rights Watch a sustinut ca ar avea "probe puternice" ca aceste inchisori secrete s-ar afla in Polonia si Romania, bazandu-se pe jurnalele de zbor ale avioanelor americane care au plecat din Afganistan. In schimb, alte jurnale de zbor apartinand Administratiei Aviatiei Americane (FAA), citate de cotidianul britanic The Guardian, aratau ca cea mai mare parte a zborurilor avioanelor apartinand CIA a avut ca destinatie Europa Occidentala, indeosebi Germania si Marea Britanie, si nicidecum state din Europa de Est, precum Polonia si Romania.

La sfarsitul saptamanii trecute, Washington Post a revenit cu noi informatii in aceasta disputa, dezvaluind ca dupa 11 septembrie 2001, CIA, in cooperare cu alte servicii de informatii, a capturat in jur de 3.000 de persoane, inclusiv cativa membri cheie ai Al-Qaida. Potrivit publicatiei americane, in cel putin 36 de cazuri, serviciile secrete americane au actionat in mod abuziv, fara sa-si intemeieze demersurile pe dovezi credibile. In aceste cazuri, cei capturati au fost detinuti timp de mai multe luni, fara stirea familiilor lor si, uneori, fara cunostinta statelor ai caror cetateni erau, au fost supusi la presiuni psihice si unor mijloace brutale de ancheta.

Articolul din Washington Post pune acest fapt pe seama excesului de zel de care dau dovada serviciile secrete americane dupa atentatele de la 11 septembrie. De multe ori diferitele etape si filtre pe care informatiile trebuie sa le parcurga pentru a ajunge cat mai credibile la esaloanele superioare au fost pur si simplu sarite si astfel s-a ajuns la decizii luate in pripa, bazate pe informatii neverificate. Cotidianul american da exemplul unui cetatean german de origine araba, Khaled Masri, care a fost rapit de catre serviciile secrete americane in timp ce se afla in vacanta in Macedonia. Se pare ca agentii americani au actionat pe baza asemanarii dintre numele lui si cel al unuia din teroristii de la 11 septembrie. Ulterior, Masri a fost sedat si transportat pentru a fi interogat in Afganistan. El pretinde ca aici a fost batut de catre anchetatori, care i-ar fi spus ca se afla "intr-o tara unde nu se aplica legea si ca daca va muri, nimeni nu va afla de soarta lui". Dupa ce s-a dovedit ca rapirea lui Masri era o greseala si documentele acestuia erau valabile, serviciile secrete americane au fost nevoite sa-l puna pe acesta in libertate, in Albania, si sa anunte autoritatile germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO