Politică externă

Rezistenta irakiana obliga fortele aliate sa-si schimbe strategia

27.03.2003, 00:00 17

Un puternic bombardament al coalitiei a lovit, ieri, o piata din Bagdad, atac soldat, dupa purtatorul de cuvant al ministrului apararii irakian, cu cel putin 12 morti si 30 de raniti. Piata se afla in una din cele mai populate zone din nordul orasului, districtul Al-Shaab, la 15 minute de centrul Bagdadului. Martorii oculari citati de The Guardian relateaza ca in cursul diminetii de ieri a existat un raid aerian la inaltime joasa urmat de doua explozii mari. Televiziunea irakiana de stat a incetat, ieri, sa transmita trei ore, dupa care si-a reluat emisiunile, transmitand versuri din Coran.
Televiziunea Al-Jazeera a transmis imagini cu victime care erau purtate pe brate catre spital in timp ce sute de oameni asteptau in fata unei cladiri bombardate, unii dintre ei cu pumnii in aer si strigand: "Nu exista alt Dumnezeu decat Dumnezeu".
De la inceputul razboiului este cel mai grav atac in care au fost raniti civili, decese care sunt incadrate de obicei in sintagma militara "victime colaterale". Ieri, la Londra purtatorul de cuvant al premierului Tony Blair a declarat ca sunt cautate informatii despre incidentul din piata din Bagdad, dar ca pana acum nu sunt cunoscute cauzele exploziei.
Ieri, in cea de-a saptea zi, luptele din Irak continua pe mai multe fronturi. Pe de o parte fortele coalitiei asediau Bagdadul, oras pazit din interuior de temutele Garzi republicane ale lui Saddam.
In orasul Nasiriyah americanii ocupasera un spital, dupa ce inaintasera 30 de kilometri in nordul orasului, intr-o infruntare cu irakienii soldata cu victime.
Si in Basra, al doila oras ca importanta al Irakului, britanicii de aceasta data, au atacat cartierul general al Partidului Baas, partidul nationalist al lui Saddam Hussein aflat la putere. In cursul diminetii au existat zvonuri ca armata irakiana si-au atacat propriii civili din Basra, informatii dezmintite mai tarziu de oficialitatile irakiene.
New York Times informa ieri ca fortele aliate si-au schimbat strategia terestra. Inainte de cecerirea Bagdadului aliatii vor incerca sa infranga militiile si truple speciale care lupta in sudul Irakului, incercand sa evite luptele de gherila urbana. Aliatii se vor concentra asupra distrugerii centrelor de comanda a adaposturilor de armament, a neutralizarii membrilor Partidului Baas si a fortelor de securitate irakiene. Initial strategia a avut in vede traversarea oraselor din sud, dar rezistenta intampinata de coalitie a determinat schimbarea strategiei.

Revolta populara in Basra
Comandantii britanici au incercat ieri sa verifice cat de puternica este rezistenta irakiana din Basra, surse militare decarand ca nu exista intentia invadarii orasului. Britanicii evita orice actiune care ar putea isca o baie de sange in acest oras in care exista puternice elemente loiale lui Saddam. Ieri dimineata un purtator de cuvant britanic, citat de APF, declara ca militarii Regatului Unit au atacat sediul partidului de guvernamant irakian, aflat in sudul Basrei si unde o parte a populatiei irakiene s-ar fi revoltat impotriva lui Saddam Hussien. "Marti a izbucnit o revolta. Speram ca azi sa pyutem ajuta populatia", a declarat pentru BBC colonelul Al Lockwood. Fortele britanice concentrate la periferia localitatii Basra au hotarar sa atace trupele presedintelui Saddam, dupa ce acestea au deschis focul impotriva populatiei, a precizat Lockwood. Si ministrul britanic al apararii Geoff Hoon a precizat, conform Mediafax, ca armata irakiana a tras impotriva civililor din oras cu obuze de mortiera pentru a opri declansarea unei revolte. Irakul a deznmintit aceste informatii. Ministrul irakian al informatiilor Mohammed Al-Sahh a negat orice revolta in Basra."Situatia este stabila. Rezistenta continua si le dam alta lectie", a declarat oficialul irakian.

Najaf, locul cele mai sangeroase batalii
Puscasii marini americani si-au continuat ieri marsul catre nordul Irakului venind din sudul Irakului dinspre Nassiryah, dupa ce marti au intampinat rezistenta din partea militiilor irakiene, reprezentand organizatia radicala Fedayeen, pe fluviul Eufrat. Trupele SUA au intampinat si ieri baraje din partea artileriei irakiene iar ofiterii lor se asteptau bombardamentele sa se indeseasca pe masura ce se apropiau de Bagdad. Comandantii Statelor Unite au declarat ca "un numar mare" de soldati irakieni au fost ucisi marti seara in timpul unei batalii importante in Najaf, oras situat la aproximativ 150 de kilometri de Bagdad. Pentragonul a declarat ca bilantul victimelor irakiene ar putea fi intre 300 si 450 de militari si ca SUA au pierdut doua tancuri in cea mai sangeroasa batalie de pana acum.

100 de morti in Nassiyriah
Americanii au ocupat ieri un spital din orasul Nassiyriah si au luat prizonieri 170 de soldati irakieni, conform CNN, citat de Mediafax. Au fost confiscate mai mult de 200 de arme, 3000 de combinezoane de protectie chimica, uniforme ale armatei si un tanc T-55. Fortele americane au bombardat ieri pozitiile irakiene de la nordul orasului, punct strategic aflat la 350 de kilometri sud-est de Bagdad. Marti, un convoi de 4.000 de militari americani au traversat doua poduri de pe fluviul Eufrat in Nassiyriah, unde au avut loc lupte intense. Corespondentul AFP, prezent la fata locului a observat mai multe zeci de cadavre iar un ofiter american a estimat ca ar fi mai mult de 100. Mai mult de 70 de irakieni au fost luati prizonieri, marti, doi dintre ei fiind ofiteri.

Bagdad - piatra de incercare a razboiului
Oficialii militari americani se asteapta la o rezistenta deosebita la asedierea Bagdadului. Apararea irakiana este reprezentata de garda Republicana- trei divizii blindate- care numara intre opt si zece mii de membri fiecare. Centrul orasului este aparat de Garda Republicana speciala, o forta estimata la efective intre 5.000si 15.000 de militari. Rapoartele serviciilor de informatii americane spun ca Garda Republicana ar fi primit ordine de a apara cu arme chimice "o linie rosie imaginara" trasata in jurul Bagdadului. Dupa anumite informatii mai multe obuze de artilerie sun umplute cu arme chimice. Vicepremierul irakian Tarek Aziz declara marti la Bagdad ca acuzatii privind armele chimice sunt "minciuni si inventii". Totusi, primul ministr britanic Tony Blair a avertizat, ieri, intr-un discurs tinut, in Camera Comunelor, ca desi nu exista o certitudine, exista zvonuri din ce in ce mai insistente privind distribuirea de echipamente pentru protectia chimica soldatilor irakieni: "Le-am spus in mod clar comandantilor irakieni aflati pe campul de lupta ca daca vor face uz de arme chimice sau biologice vor fi urmriti cu cea mai mare severitate, asa cum merita".
Capitala irakiana mai este aparata si de militiile Partidului Baas, precum si de unitati paramilitare ale fedaynilor, inclusiv un grup de fote care se ocupa exclusiv de securitatea lui Saddam Hussein. Orasul natal al lui Saddam Hussein, Tikrit, este si el considerat strategic de catre irakieni si in consecinta este aparat de Divizia mecanizata Adnan.

Dependenti de ajutoare
Primul convoi cu ajutoare umanitare a ajunsieri in Irak, in ciuda unei puternice furtuni de nisip. Sapte trailere au ajuns in portul Um Qasr aducand alimente si apa donate de Kuweit. De aproximativ cinci saptamani irakienii au  rezerve insuficiente de alimente si apa, aproximativ 13 milioane de irakieni fiind complet dependenti de ajutoarele umanitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO