Politică externă

Revolta in Guvernul Blair din cauza lui Wolfowitz

28.03.2005, 00:00 17

Cabinetul laburist, condus de Tony Blair, este din nou incercat de o disputa, de data aceasta membrii guvernului britanic fiind nemultumiti ca premierul de la Londra l-a sustinut pe Paul Wolfowitz in fruntea Bancii Mondiale.


Doua publicatii britanice, Financial Times si The Guardian, au anuntat ca Blair a fost consultat de catre presedintele american George Bush in privinta nominalizarii lui Wolfowitz cu o luna inainte de anuntul oficial. Se pare ca in timpul turneului pe care l-a facut in Europa secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, la inceputul anului, premierul britanic afla de intentiile Casei Albe. Faptul ca Blair si-a dat inca de atunci asentimentul in privinta desemnarii lui Wolfowitz a infuriat membrii Cabinetului britanic. Multi dintre ei nu au fost de acord cu asocierea Marii Britanii in campania impotriva lui Saddam Hussein. De aceea, artizanul strategiei pentru acest razboi, Paul Wolfowitz, nu este bine privit de catre majoritatea laburistilor.


Cei mai multi dintre ei si-ar fi dorit ca in locul lui Wolfowitz sa fie numit, in fruntea Bancii Mondiale, actualul ministru englez de finante, Gordon Brown, care este o figura importanta in acest moment in board-ul Fondului Monetar International. Acceptarea lui Brown in acest post (care li se cuvine americanilor, asa cum postul din varful ierarhiei FMI li se cuvine europenilor) ar fi fost perceputa la Londra ca un gest de curtoazie sau mai degraba de recunostinta fata de costurile politice platite de laburisti pe plan intern de pe urma participarii la campania irakiana. In Marea Britanie vor fi alegeri pe 5 mai.


De ce Blair nu l-a sustinut pe Brown in aceast demers este usor de inteles - ii este rival in interiorul Partidului Laburist.


Nemultumirile membrilor cabinetului Blair pe tema nominalizarii lui Wolfowitz nu au o prea mare importanta, de vreme ce la ultimul Consiliu European, sefii de stat si de guverne din Uniunea Europeana au decis sa nu i se opuna acestuia. Ei vor in schimb ca adjunctul lui Wolfowitz sa fie neaparat un european (si aici britanicii isi pun mari sperante ca si-ar putea impune un om). De asemenea, in schimbul acceptarii lui Wolfowitz, europenii intentioneaza sa-si propulseze un reprezentant in fruntea Organizatiei Mondiale a Comertului, numele cel mai vehiculat fiind cel al fostului comisar european pentru comert, francezul Pascal Lamy.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO