Politică externă

Revolta impotriva premierului britanic Gordon Brown

07.09.2007, 18:14 13

Premierul britanic, Gordon Brown, va avea de infruntat de acum inainte mult mai multe presiuni pentru organizarea unui referendum privind Tratatul European. Un amplu protest, intitulat "Vreau un referendum", a inceput ieri in toate regiunile Marii Britanii, fiind sustinut de mai multi membri ai Parlamentului, proveniti din toate partidele politice britanice.
Cu sloganul "politicienii ar trebui sa-si mentina promisiunile", protestul va consta in afisarea unor reclame in cinematografe, vrand sa atraga atentia a peste 1 milion de persoane. Consensul politic este de a strica imaginea Guvernului. Printre sustinatorii campaniei pentru referendum se numara si sindicatele, care au inceput sa-i ceara premierului organizarea unui referendum de la sfarsitul lunii trecute.
Laburistii care s-au intors impotriva lui Brown si au sprijinit acest manifest au fost Gisela Stuart, delegata a Marii Britanii la prima conventie in care s-a discutat tratatul in 2005, si Graham Stringer. Campania va fi coordonata de economistul Derek Scott, un eurosceptic si fost consilier al lui Tony Blair.
"Aceasta este o problema de incredere. Am fost alesi promitand un referendum. Daca suntem seriosi in ceea ce priveste increderea in politica, trebuie sa ne pastram promisiunea si sa le raspundem oamenilor la intrebarile legate de aceasta tema", a declarat Stuart.
Printre ceilalti politicieni implicati in campania pentru referendum se numara liberal-democratii David Heath si Mike Hancock, care incearca sa-l convinga si pe liderul partidului lor, Sir Menzies Campbell, sa accepte referendumul.
"Le-am promis oamenilor un referendum. Daca oamenii nu pot avea incredere in politicieni pentru asta, cum o sa mai aiba incredere pentru altceva?", a declarat liberal-democratul Mike Hancock.
Campania, initiata de organizatia Open Europe, va fi, mai mult ca sigur, sustinuta si de ziarele britanice eurosceptice: Telegraph, The Sun si The Mail. Printre conservatorii implicati in acest proiect se numara Michael Gove si David Heathcoat-Amory, cunoscut pentru euroscepticismul sau.
Premierul Gordon Brown a sustinut dintotdeauna ca nu va organiza un referendum.
"Modul cel eficient de discutie este o dezbatere profunda in Camera Comunelor si Camera Lorzilor si cred ca Parlamentul va adopta o lege care sa permita ratificarea Tratatului", a sustinut Brown.
Cu toate acestea, el a anuntat saptamana aceasta ca va organiza un referendum, daca la Conferinta Interguvernamentala de luna viitoare Uniunea Europeana nu va accepta cerintele cerute de Marea Britanie.
La intalnirea de pe 21 iunie de la Bruxelles, in care s-au discutat prevederile tratatului constitutional european, Marea Britanie si-a aratat nemultumirea privind drepturile prea largi pe care acesta le acorda muncitorilor aflati in greva si a decis sa nu respecte Carta Drepturilor Fundamentale care contine aceste drepturi.
Proiectul unei constitutii europene a fost propus prima data discutiei publice in anul 2005. Atunci, in Franta si Olanda nu a trecut de vointa poporului exprimata in cadrul referendumului, iar acest lucru a dus la o perioada de relaxare incheiata anul acesta odata cu venirea Germaniei la carma presedintiei europene.
Un referendum britanic, cu mari sanse sa respinga tratatul, ar putea fi un exemplu pentru celelalte tari, iar oamenii politici europeni incearca sa se fereasca de o asemenea situatie. Celelalte tari europene sunt cu ochii pe Marea Britanie.
Pana acum, doar Irlanda a anuntat ca va organiza un scrutin pe tema noului tratat.
Elmar Brok, trimisul german in Parlamentul European la negocierile privind finalizarea Tratatului European, a avertizat Marea Britanie in legatura cu referendumul.
"Guvernul lui Gordon Brown a declarat ca nu va organiza niciun referendum si ar trebui sa-si respecte cuvantul dat", a declarat Brok, amintind ca acest lucru ar putea submina discutiile despre tratat.
Problemele legate de tratat sunt programate a fi discutate astazi, cand ministrii de externe ai Uniunii Europene se vor intalni informal in Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO